Debat over afgebrand hostel Kruiskamp [Churchilllaan]

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-02-2008 | Gewijzigd op: 11-04-2012
Het debat [geen inspraak] over de procedure en het mislukken van de vestiging van een hostel voor dak-en thuislozen met een dubbele diagnose aan de Churcilllaan 77 is dinsdagavond 26 februari 2008 in de raadsvergadering redelijk rustig, maar soms geladen verlopen. De spanning was zodanig dat burgemeester Rombouts in zijn betoog er een bloedneus van kreeg… . 

Zwak en populistisch was de uithaal van Paul van de Krabben [Bosch Belang] door bij Rombouts de schuld van de brand neer te leggen. Een uitspraak die bij de coalitie, en niet alleen daar, hoongelach veroorzaakte. Duidelijk was dat alle partijen ongelukkig zijn met het gevolgde proces en het gebrek aan communicatie registreerden. De raad neemt voortaan de regie bij de keuze van een nieuwe op te zetten hostel.

Alom werd het in brandsteken van het kantoorpand veroordeeld. Maar Rombouts berichtte dat uit het onderzoek – nog - geen sporen van opzettelijke brandstichting zijn gevonden. Tot slot maakte wethouder Jetty Eugster bekend dat het eerstvolgende hostel op de Onderwijsboulevard komt.
Over de hostels volgt binnenkort- eind maart 2008 -een discussie in de gemeenteraad.

Ondanks brandstichting hostel komt er ook nog in West
23 februari 2008.
Ondanks dat vannacht het toekomstige hostel aan de Churchilllaan 77 in West door brandstichting is verwoest zal West en ook elke andere wijk in de stad een hostel krijgen voor opvang van dak-en thuislozen met een dubbele [bijv. drank en drugs] diagnose. Voor een grote schare van de pers lichtte burgemeester Rombouts vanmiddag in de brandweerkazerne de verwikkelingen en het toekomstscenario toe.

De gemeente burgemeester en wethouders staan bijna dagelijks in kontakt met bewoners en/ofbewonersdeputaties, wijkraad en schoolbesturen over de toedracht en het verloop van de zaak. Dat gebeurt ook weer aanstaande maandagavond. 

Op een kritische vraag over de gevolgde procedure ging de burgemeester niet direct in, maar gezien de uitlating dat het in de toekomst anders zal verlopen, mag geconcludeerd worden dat er een misser is gemaakt ten aanzien van deze keuze en gevolgde procedure. Maar de opgave 150 dak-en thuislozen in 6 hostels huisvesting en begeleiding bieden, blijft staan, aldus Rombouts.
Het wachten is niet alleen op een uitspraak van de gemeenteraad [a.s.dinsdag], maar ook op de keuze van de zorginstellingen Novadic en Reineir van Arkel die met een nieuw voorstel moeten komen.

Bij de brand is overigens geen van de drie bewoners gewond geraakt. Die waren uithuizig, nadat ze op tijd door Wooncorporatie Brabant Wonen, na geruchten over brandstichting, waren gewaarschuwd.

Een grote schare van perslui was op deze toelichting afgekomen.
foto's © paul kriele, 23 februari 2008.
Burgemeester Rombouts bij de perstoelichting zaterdagmiddag 23 februari 2008 in de brandweerkazerne aan zijn rechterzijde zit persvoorlichter Bram Sturkenboom.

Restanten van het voormalige Matrix [taxaties en onroerendgoed] gebouw. 
De kijk op het terrein aan de zijde Churchilllaan. Op de linker foto het redelijk behouden kantoorgebouw. Op de rechter foto het geheel vernielde deel van dit voormalige bedrijf waar het hostel gepland was.. - foto's © paul kriele, 24 februari 2008.

Constant staat er een mobiele politiepost. Mannen zijn bezig een onderzoek te doen naar de brand. Ook een asbest opruimdienst is present.
Bij het terrein staat een bordje: verboden open vuur' [..]. . foto's © paul kriele, 24 februari 2008

Aan de zijde Kardinaal de Jongsingel staat al een asbest container.   

Toekomstig hostel Churchilllaan77 afgebrand
23 februari 2008.
Vrijdagavond laat, kort voor middernacht, is het leegstaande pand Churchilllaan 77 in brand gestoken en grotendeels vernield. Het pand stond op de nominatie om als opvanghuis voor ernstige drugsverslaafden en ex-gedetineerden te gaan dienen. De vestiging, zo dicht bij woningen en scholen bracht veel commotie met zich mee. 
Bij de brand is asbest vrijgekomen. De asbest die volgens een bericht van burgemeester Rombouts de politie en de brandweer niet echt gevaarlijk is, wordt heden, zaterdagmorgen opgeruimd. 
Omdat de ME al dienst had bij de voetbalwedstrijd en bij de kraakontruimingsactie [Hinthamerstraat], was deze stand-by om eventuele ongeregeldheden te beteugelen.. 

Impressie van de brand/ foto's © anjo, 22/23 februari 2008.

Actie door de Bossche brandweer aan de zijde Churchilllaan.

foto's © anjo 22/23 februari 2008.
 

Opnamen vanaf de overzijde aan de Hedikhuizerweg en bij het perceel.
Rechts onder: Ook burgemeester Rombouts kwam een kijkje nemen. 
Rechts boven: de Churchilllaan.
 
foto's © anjo 22/23 februari 2008.Terug naar boven