Achteraf erkenning door Rombouts van Kruiskampintimidaties

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-04-2012 | Gewijzigd op: 14-04-2012
Burgemeester Rombouts stuurt, pas na een Panorama-artikel over intimidaties in de Kruiskamp, een brief daarover aan de raad.

foto © paul kriele, 6 maart 2012.
In een brief aan de raadsleden [dd.13 april 2012] erkent burgemeester Rombouts  -pas achteraf- de situaties van intimidaties bij scholieren Kruiskamp.
Door een artikel in Panorama over intimidaties bij scholieren [groep 7 en 8] in de Kruiskamp komt burgemeester Rombouts pas achter af met een erkenning van deze tegen criminaliteit hangende incidenten. Die vinden plaats op enkele basisscholen in de Kruiskamp, zoals de Kruisboei en Paus Johannes, maar ook op straat.

Het gaat om met geweld intimideren van klasgenootjes om tot diefstal en andere criminele acties te komen, waarna als ze daar aan beantwoorden, de 'slachtoffers' kunnen worden toegelaten tot een clan/bende. [zie artikel hieronder].
Rombouts speelt in op het Panorama-artikel dat spreekt over Amerikaanse toestanden, waarbij de jeugdbende MS-13 wordt nagebootst.
Gemeente [wethouder Ruud Schouten] en de schoolleiding gaven na de publicatie toe dat het om weinig betekenende incidenten ging. De politie had nauwelijks signalen ontvangen.....Maar dat verschijnsel komt meer voor doordat -met name ouders van allochtone kinderen aarzelen om aangifte te doen, als ze al weten wat hun kinderen uitspoken.....

Maar nu blijkt uit de brief van Rombouts dat er al vanaf  2010 in de Kruiskamp [o.a. Boschmeersingel] sprake is van bedreigingen, zoals ook eerder het Brabants Dagblad intimidaties door schooljeugd tegen fietsende voorbijgangers had gemeld.

Bericht van 11 april 2012 Panorama bericht over jeugdbendes in de Kruiskamp
 
Het in februari 2008 in brand gestoken leeg staande kantoor van Matrix op Churchillaan 77 dat bestemd was voor een hostel.
foto © paul kriele, 24 februari 2008.
Panorama besteedt in een groot artikel deze weekfenbruari aandacht aan de georganiseerde misdaad in de Kruiskamp. Dit keer niet door volwassenen, maar door jeugd van de basisschool en iets ouder.
Het zou gaan om afpersing en intimidaties. De bendeleiders zetten nieuwelingen aan tot diefstal, maar eerst moeten de nieuwkomers rituelen ondergaan. Pas dan worden zij tot 'de Kruiskampclan' toegelaten.

Jeugdcriminaliteit is in de Kruiskamp geen onbekend verschijnsel. Politierapporten registreerden twee jaar geleden al bendes in de Hambaken, maar erger nog was dit verschijnsel in de Kruiskamp. 'Het was nog beheersbaar,' zei een woordvoerder  anderhalf jaar geleden. 
Het Brabants Dagblad besteedde in 2010 ook aandacht aan groepjes jongens die langs de Boschmeersingel langs fietsende schooljeugd op wachtte en de jongens of meisjes hard handig toetakelden.
Door die publiciteit -en nadat ook de ouders hadden geklaagd -kwam er geregeld politietoezicht.

Maar het verbazingwekkende nu is, dat de politie zegt van niets te weten en dat het slechts om signaaltjes gaat.Terug naar boven