Kritiek Boom & Bosch op aantasting bomen bij BBS Kruiskamp

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-03-2013 | Gewijzigd op: 04-03-2013
Helmus Boons van de stichting Boom & Bosch gaat in een ellen lang epistel in op de schade aan en de tekortkomingen rond een 'beeldbepalende en waardevolle acacia', die nabij de in aanbouw zijnde nieuwe BBS in de Kruiskamp aan de Commissaris van Rijckevorselsingel staat. 

Deze boom gaat  - volgens 'een zeer aangeslagen' Boons in zijn brief gericht aan Ton van Helvoort de afdeling Onderwijshuisvesting  van de gemeente  'naar de filistijnen'.
Boons: 'De bestrating ligt veel te kort op de boom. Bij het uitgraven van het cunet zijn dikke wortels stukgetrokken in plaats van netjes afgezaagd en heeft de boom wortelverlies opgelopen. Nu ligt het cunet binnen de kroonprojectie van de boom.
Diepe sporen van een zware loader hebben de bodem onder de boom ernstig verdicht. Door afscheuren van de wortels is de kans zeer groot is dat de boom geïnfecteerd raakt met een agressieve zwam.
Tijdens de sloop liet de boombescherming ook al te wensen over en is er "per abuis" een markante esdoorn gekapt in de hoek op het gazon bij de Churchilllaan.
Verder zijn er toen ook bomen door de sloper geschampt. De boomspiegel van de waardevolle acacia is toen al verdicht geraakt door onnodig grondverzet binnen de kroonprojectie.'  En zo gaat de brief van Boons nog even door.

 

 

De belabberde situatie van de esdoorn aan de Commissaris van Rijckevorselsingel
.

foto's © helmus boons, 2 maart 2013.

Boons die schrijft al eerder bij de afdeling onderwijshuisvesting en de bomenwacht verzocht te hebben om een bouwhek om deze boom te plaatsen en de overige bomen in de stamommanteling te zetten, wil dat er onmiddellijk wordt ingegrepen, dat er een schaderapport wordt opgesteld, dat de aannemer volledig aansprakelijk wordt gesteld, dat er snel een wondbehandeling plaats vindt en dat er een bomentoezichthouder vanuit de gemeente wordt aangesteldn om de aanleg en inrichting van de brede BBS scholen te begeleiden,' aldus besluit Boons, die graag een reactie op zijn  commentaar en verzoeken wenst. 
Terug naar boven