Zakenman Johannes van Rooy opent virtuele kunstgalerie

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-10-2012 | Gewijzigd op: 02-11-2012
Johannes, roepnaaml Joep van Rooy heeft in de achterbouw van zijn pand op Markt 61 een galerie geopend, weliswaar een besloten galerie met eigen verzamelde kunstwerken.
Het pand, dat historisch bekend staat als 't Root Cruijs, is door de vroegere bewoning door Jeroen Bosch, heel bijzonder. Maar alleen de kelders herinneren nog aan vijf eeuwen geleden.





Zakenman en fiscalist Johannes [Joep] van Rooy, die met zijn omvangrijke kunstcollectie naar buiten treedt.

foto © paul kriele, 29 juni 2009.

Johannes van Rooy, een zakenman in goede doen.. .,
Bescheiden blijft Johannes als we hem over zijn filantropische instelling bevragen. Maar met name in Rusland [Moldavië en Lithouwen] verricht hij veel sociaal werk. Daar steunt hij niet alleen jeugdinstellingen, maar ook beginnende kunstenaars.*

*De filantroop Van Rooy zie onderaan artikel 

Nu, op de laatste dag van oktober 2012, komt hij met een site, die zijn omvangrijke kunstcollectie bevat, naar buiten.
Voor Bosschenaren, die bekend zijn in de mode en de kledingbranche, staat Johannes bekend als degene die AFJanssen [Markt en Hoge Steenweg] omzette in een onroerend goedbedrijf. Dat is vergelijkbaar met de transactie die de Bossche familie Van der Ven, van oorsprong afkomstig uit de ambulante stoffenhandel, de zaken 'Frits van der Ven aan een Utrechts bank verkocht.
Van Rooy heeft de zaken van AFJansen 'gesaneerd' en daarop de panden verkocht.
Naamsverwarring
Van Rooy werd wel eens verward met de makelaar /projectontwikkelaar Joep van Rooy. Maar dat is iemand anders. Johannes van Rooy kun je met zijn -voormalig- belastingadviesbureau beter fiscalist  noemen. Dat bureau had een dubbele naam, 'Van Rooij en Van Rooij', vandaar dat er wel eens verwarring over zijn beroep ontstond. En dus de verwarring met de makelaar Joep van Rooij.
Jeroen Bosch erug op Markt 61
Op de site staat een toelichting over het nut en het doel van de site 'JeroenBoschhuis.nl'
Jeroenboschhuis.nl is de website van het huis waar ooit de schilder Jeroen Bosch woonde en werkte.Een kleine 500 jaar nadien heeft Johannes van Rooij, een fervent verzamelaar van kunst, het pand laten restaureren en omtoveren tot een schitterend onderkomen voor zijn omvangrijke en veelzijdige collectie.

Indruk van de inrichting en de sfeer in de kelders van Markt 61.

Een bijzonder onderdeel daarvan vormt een zeer groot aantal werken in de geest van Jeroen Bosch, van kinderen en hedendaagse kunstenaars. De collectie, de geschiedenis van het Jeroen Bosch Huis en de humanitaire projecten, die hiervandaan worden ondersteund, willen we graag onder de aandacht brengen.
Het meest nog bewonderden wij de collectie erotische, Japanse prenten. Maar die hangen dan ook 'very sepárated.

De site bevat ook een virtuele toer, maar die werkte eerlijk gezegd nog niet 100%: Toer www.jeroenboschhuis.nl/virtuele-tour/  http://www.jeroenboschhuis.nl/virtuele-tour/

Dit logo gebruikt  Van Rooy om door te linken naar zijn met kunst opgezette site, die ook veel informatie bevat over het pand Markt 61. 

klik op JBhuis

*De filantroop Van Rooy 
Johannes [op de site staat Joep van Rooij, is een moderne mecenas, een weldoener met het hart op de juiste plaats. ‘Wie goed doet, wie goed ontmoet’, is zijn adagium. Na het overlijden van zijn echtgenote Ineke, tien jaar geleden, ontdekte Van Rooij via een au pair meisje de veelal mensonwaardige omstandigheden van gehandicapte kinderen in weeshuizen in Litouwen. In Moldavië, de Filippijnen en Roemenië (“daar heb je drie verpleegkundige op 68 kinderen, en de kinderen worden vaak plat gespoten”) bleek het al minstens zo erg.
Met zijn Lithuanische partner Dali van Rooij-Rakutyte maakte Joep van Rooij er het laatste decennium een levenswerk van om de leefomstandigheden van deze kinderen te verbeteren. Elf van de twaalf maanden was hij ervoor op weg en in touw.


Terug naar boven