De wijnschatten van A.J. Rademaker van Central

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-10-2021 Hotel Central houdt komende zondag 31 oktober 2021 een bijzondere wijn spijsmiddag met een selectie van topwijnen. Sommigen weten nog dat prins Bernhard, de man van voormalig koningin Juliana in de kelders van Chalet Royal [de voorloper van Nobel] zijn eigen wijnen bewaarde. Voor als ie met vrienden langs kwam van een zakengesprek of privéreisje.
Ook het vier sterren Hotel Central bezit een grote collectie topwijnen. Daaronder bevinden zich flessen uit de jaren 1925, 1928 en een paar uit de jaren dertig. Het meest bijzondere exemplaar komt zelfs uit 1800. Daarvan is niet eens meer het etiket te lezen.
Bedrijfsleider van Central Sander Smeets achter een serie van  30 unieke wijnen uit de collectie van oud-directeur van Central wijlen Tonny Rademaker. Ze worden zondag aanstaande - te midden van prominente wijnkenners-ontkurkt
foto© paul kriele,  27 oktober 2021.

De wijn-spijsontmoeting staat onder leiding van de wijnkenners Floris Verlinden, geen onbekende in Den Bosch en Freek van Dorsten. De leiding van middag is in handen van Sander Smeets, bedrijfsleider bij Central die vandaag, woensdag 27 oktober 2021, een dertigtal exemplaren uit de kelder alvast naar boven heeft gehaald om ze eerst tot rust te laten komen, voordat ze zondag ontkurkt worden. Dat is het meest spannende moment die middag. Afwachten wat er onder de kurk vandaag komt en of de Premier Grand Cru uit de Bourgogne of de Bordeaux nog wel te drinken valt. Die uit 1931 is een Pierre Pomnelle. De fles ziet er na zovele kelderjaren niet uit, maar wat er door de sommelier uit geserveerd wordt…?
...............................
Voorzichtig werden al deze week de 30 unieke wijnen door bedrijfsleider Sander Smeets uit de wijnkelders van Hotel Central gehaald om ze boven in de zaak tot rust te laten komen. foto © paul kriele, 27 oktober2021.

De collectie bevatte ooit 90 wijnen. Ze komen uit de verzameling van oud Centraldirecteur Tonny Rademaker senior [*1-2-1924 + 10-9-2015]. Daarom kreeg de verzorgde wijn-spijs ontmoeting de titel: ‘De wijnschatten van A. J.’. De letters verwijzen naar diens voornamen Antonius-Josephus.
Zondag is al de vierde editie van deze ‘Wijnschatten ervaring’. Onder de dertig inschrijvers bevinden zich uiteraard bekende wijnkenners uit Nederland en daar buiten. Maar om privacy redenen mogen noch directeur Karin Rademaker noch bedrijfsleider Sander Smeets, die deze unieke proeverij heeft bedacht, de namen prijs geven. 

Terug naar boven