1e fase restauratie Veemarkthallen afgerond

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-02-2010 | Gewijzigd op: 28-01-2013
Om klokslag 12 uur gaf gedeputeerde Jacobs aan dat de restaratie van de Heusden-en Altenahal en de toren was afgerond. In dat restauratieproject valt  de ombouw van die hal tot congrescentrum en de restauratie van de toren [1931] en inrichting met vernieuwde kamers/kantoren en herstel van het uurwerk.  De kosten  bedroegen € 19,5 miljoen.
Het project, dat vorig jaar juni begon, is pas in het najaar van 2010 klaar, aldus de directuer van de N.V. MEI  Jan Derwig die meedeelt dat de ingebruikneming gepland staat, vlak voor het eerste congres [oktober 2010]  in deze nieuwe accommodatie van de Brabanthallen.
Aanvankelijk was in het masterplan nog voorzien in een aanpalend hotel en een bedrijfscomplex, maar daarvan is -gezien het kostenplaatje - afgezien.

De restauratie van de toren is afgerond, maar de diverse kamers en technische installaties moeten voor juli 2010 nog hun beslag krijgen.De Van Lanschotkamer wordt in de oude luister hersteld. Vandaag dindag 3 februari 2010  ging de techniek van de klokkentoren opnieuw draaien.
In deze toren was ook nog een restaurant gepand, maar dan moesten van de brandweer de vloeren zodanig worden verstevigd dat die kosten buiten 'het boekje' vielen.
Hierboven de handeling door gedeputeerde Lily Jacobs met wethouder Bert Pauli die toekijkt. De wijzers van de toren zijn opnieuw van bladgoud voorzien.
Hieronder -foto rechts- een historische toelichting over de 'traditioneel gebouwde hallen en toren, waarvan het uurwerk, zoals alle openbare uurwerken in de stad [tot 1801] in gemeentelijk beheer waren. Alle torens waren ook gemeentelijk eigendom, aldus bouwhistoricus Harrie Boekwijt.

 
vlnr Wethouder Bert Pauli, directeur Libema Lips en gedputeerde Jacobs en de directeur van de N.V. MEI Jan Derwig.
foto's © paul kriele, 3 februari 2010.
De toelichting door Harrie Boekweit vande BAM met wethouder Bert Pauli en gedeputeerde Lily Jacobs die blij was dat  '..dit congrescentrum, door de [her-]inschakeling van dit uurwerk, weer bij de tijd is..  '. Deze hallen vormen door hun restauratie een prachtig symbool van wat waardevol is uit het verleden dat  toegepast wordt op het heden en bij de tijd is..', aldus Jacobs.

Boekwijt legde nog eens de nadruk op de traditionele bouw naar ontwerp van de gemeentearchitect Piet van Kessel. De bouwhistoricus wees op het unieke van deze hallen, de grootste van West-Europa.
Jan Derwig: 'Wat niet te zien is zijn de kelders met hun technische installaties en een tunnelverbinding.

De architect Jan Pesman van architectenbureau Cepezed uit Delft en rechts Theo van der Steen, Manager Bouw & Onderhoud van Libéma.

foto © paul kriele, 3 februari 2010.

De Heusden -en Altenahal hal heeft ondermeer een nieuwe vloer en plafondsgeklregen.
De oplevering van bouw, de installaties en de techniek staat voor juli 2010 gepland. In september/oktober 2010 is de definitieve ingebruikneming van het congrescentrum Brabanthallen, dat nog een eigen -aparte- naam krijgt.
Bouwvakkers aan de schaft.

foto's © paul kriele, 3 februari 2010.
In deze oude Veemarkthal komen achterin de congreszalen.Middenin [hier zichtbaar] de foyer en rechts [ook foto rechts] en links in deze hal de vergaderpaviljoens. Het inrichtingswerk en de technische installaties gebeuren nog tot september 2010.
 

Wethouder Bert Pauli benadrukte het economisch aspect dat de hallen voor de stad betekenen met een omzet van € 43 miljoen en plaats voor 100 vaste en 490 indirecte banen.

Terug naar boven