Neon kunstobject op Melkfabriek verwijderd

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-10-2015 | Gewijzigd op: 06-10-2015
Het is bijna twee jaar geleden dat het kunstobject ‘Hoe te KOE', dat in 2006 door SWH [het huidige Zayaz] is geschonken aan de Stad  's-Hertogenbosch, van de gevel van de Melkfabriek is verwijderd.
Het neon object werd in juni 2006 door het toenmalige SWH, tegenwoordig Zayaz, aan de bewoners cadeau gedaan en op de Westgevel van het perceel aangebracht. Het object is van kunstenaar Anne Lange.

De Melkfabriek in de Guldenvliesstraat/hoek Koningsweg.

foto © paul kriele,  21 februari 2013.

De voormalige melkfabriek Sint Jan, die door kunstenaars wordt bewoond en als atelier wordt benut, staat in de Guldenvliesstraat op 't Zand.

-Links: Het neonkunstobject van kunstenares dat door Zayaz [toen nog SWH] aan de bewoners in juni 2006 cadeau werd gedaan.
Een sfeerplaatje van de onthulling van het neonsculptuur 'Hoe te koe' van Anna Lange. Het herinnert aan
de Melkfabriek Sint Jan en is
een link tussen stad en Paleiskwartier.


foto © SWH, juni 2006

De reden van de verwijdering  is meervoudig: de vergunning was verlopen en overschreden, zegt een woordvoerster van Zayaz, de eigenaresse van het gebouw. Daarom is een verlenging niet meer aangevraagd.
Een andere reden is dat de bewoners last hadden van de neonverlichting. Daarom besloot Zayaz het object te verwijderen. Het is overgedragen aan de Verbeke Foundation in België.

Hoe te koe op Melkfabriek in Guldenvliesstraat [ juni 2006]
Het logo 'Hoe te koe' refereert aan de Melkfabriek Sint Jan, die daar heeft gefunctioneerd. Het was een van de eerste -industriële -melkinrichtingen in 't land. Het gebouw, dat een initiatief was van de boeren in de omgeving van de stad, is deels nog goed herkenbaar als fabriek. Onder supervisie van de eigenaresse SWH werd het gerenoveerd en geschikt gemaakt voor bewoning en ateliers.
Het kunstwerk ‘Hoe te Koe’ dat bevestigd is aan de zijgevel van de voormalige Melkfabriek is zowel door treinreizigers als door bewoners van het Paleiskwartier goed te zien.
Het neonsculptuur is een idee van de kunstenaar Anna Lange en werd geschonken door de woningcorporatie SWH aan de stad ’s-Hertogenbosch. Het moet de herinnering aan de melkinrichting in ere houden.


Terug naar boven