Opknapbeurt voormalige Melkfabriek op 't Zand

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-09-2013 | Gewijzigd op: 25-09-2013
Momenteel wordt iov Zayaz, de Melkfabriek aan de Koningsweg/Guldenvliesstraat opgeknapt. Het is aannemersbedrijf  Drijvers die het werk samen met Takkenmans uitvoert. Dat bestaat uit het opnieuw voegen van de gevel, dakreparaties, restaureren van de schoorsteen en op het laatste [tegen kerstmis] komt nog het houtwerk voor een verfje aan de beurt.

De aanpak werd al in het voorjaar aangekondigd, maar raakte vanwege vereiste procedures ivm de monumentenstatus, vertraagd. Het gaat om de panden aan de zijde Koningsweg en in de Guldenvliesstraat, waar het bedrijfsgedeelte met de expeditie zat.   
Het karwei bestaat uit het opknappen van de gevel [voegwerk], restaureren van de schoorsteen en het dak, dat deels wordt vernieuwd. Het roze pand krijgt weer de originele kleur.

De fabriek, waarvoor in 1907 de eerste steen werd gelegd, werd geëxploiteerd door de Coöperatieve 's-Hertogenbossche Melkinrichting St.Jan.

Het meest opvallende deel van het complex, de schoorsteen van de voormalige melkfabriek, die in de Guldenvliesstraat staat. foto's  © jacqueline verdonk, 17 september2013.

Bericht van 21 februari 2013 Opknappen Melkfabriek aan Koningsweg/Guldenvliesstraat

De huurwoningen van Zayaz behorend bij
'de Melkfabriek' die in de Guldenvliesstraat staat
.

foto © paul kriele, 21 februari 2013.

Het gebouw op de hoek Koningsweg/Guldenvliesstraat heet nog steeds 'De Melkfabriek', officieel Coöperatieve 's-Hertogenbossche Melkinrichting'. Het pand van Zayaz bestaat uit een fabriek in de Guldenvliesstraat, die grotendeels tot ateliers is om gebouwd. Aan de straatzijde [Koningsweg] staan de woningen die merendeels door kunstenaars als huurwoning worden bewoond. Dat waren de dienstwoning en het kantoor van 'Sint Jan'.
De grote verbouwing gebeurde vanaf 1996 onder supervisie toen SWH [nu Zayaz], die het tot 14 woningen en ateliers verbouwde. De gezamenlijke kunstenaars hebben zich verenigd onder ARTOTS.

De fabriek waarvoor in 1907 de eerste steen werd gelegd, werd geëxploiteerd door de Coöperatieve 's-Hertogenbossche Melkinrichting St.Jan.
Zayaz begint in april met het opknappen van de 'Melkfabriek'. Het gaat om de panden aan de zijde Koningsweg. Het karwei bestaat uit het opknappen van de gevel [voegwerk], restaureren van de schoorsteen en het dak, dat deels wordt vernieuwd. Het roze pand krijgt weer de originele kleur.Terug naar boven