Slot Nieuwscafé: Start totaal nieuwe, professionele lokale omroep

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-02-2015 | Gewijzigd op: 03-02-2015
't Slot van het Nieuwscafé in de Verkadefabriek op dinsdagavond 2 februari 2015 had NOS- verslaggever Theo Verbruggen: Start een totaat nieuwe organisatie met professionals een nieuwe Bossche lokale Omroep, eventueel samen met DtvOss, dus eventueel regionaal.
Dat regionaal bracht ook -als eerst sprekende- Eric Horvath van DTv Oss in en Ad Kramer van de lokale Heusdense tv en André Broekmans van voorheen lokale omroep Vladeracken in Maasdonk.
De deelnemers aan het debat over de toekomst van de lokale omroep bliezen -feitelijk alle vijf -een herstart met een nieuw bestuur [hedenmiddag aangetreden .**. ] af.
'Begin met een schone lei en maak schoon schip', was het motto!

Nieuwscafé
Deskundigen, of anders omroepmanagers die deelnamen aan het debat over de toekomst van de Bossche Lokale Omroep in de Verkadefabriek.
 vlnr Eric Horvath van DtvOss, Coen Free voorheen algemeen directeur KW1-College en ex voorzitter van Boschtion [Teleros], André Broekmans van de lokale omroep Vladeracken in Maasdonk en NOS -verslaggever Theo Verbruggen
.
foto © paul kriele, 2 februari 2015.

Dit item werd gepresenteerd en geleid door Theo van de Zande van het Brabants Dagblad. 
De omroepdeskundigen wezen ook naar de politiek die een lokaal initiatief moet steunen want er dient naast de politieke steun ook draagvlak te komen vanuit de samenleving en het bedrijfsleven. Zonder een budget van minimaal anderhalve ton zal dat onmogelijk zin.  Allen waren er verbaasd over dat collegea-omroepen werken met een budgt dat soms drie soms vier maal zo groot is als dat van Boschtion [€ 90.000 per jaar]. Zoals dat Michiels Bosgra  van Studio 040 [Eindhoven] aangaf.

**Nieuw bestuur Boschtion
Op een persbijeenkomst in het Media Leer Park aan de Onderwijsboulevard werd maandagnamiddag 2 februari 2015 een nieuw bestuur  voorgesteld. Dat bestaat voorlopig voor een jaar uit: voorzitter Stijn Coronel, vice-vooriztter Xander Beks, penningmeester Ronald Zaunbrecher en secretaris Arnold Reijnen.

Meningenv anuit de zaal

In de zaal zaten betweters en ouwe getrouwe omroepmedewerkers/managers, onder wie Rob van de Laar die in de jaren 80/90 zeven jaar voorzitter was van de  BLOS, of Rien de La Cousine... van de ORVA die weer eens zijn nek uitstak, of twee Boschtionmedewerkers, die het is te vlug vonden dat het bestuur olv Coen Free zich had teruggetrokken. 'Maar het [initimidatie en doodsbedreiging] was echt de druppel die de emmer deed overlopen, aldus Free.die ook wel met een nogal standvastig team medewerkers was geconfronteerd...

Er waren ook enkele insprekers die eerder met Boshtion kontakt hadden gezocht [sollicitatie], maar op hun aanbod geen reactie hadden gekregen onder wie Willem Leenders en Rien Bosch
Rob van de Laar behoort ook tot degenen die stelt dat er een totaal nieuwe organisatie, met professionals, dient te komen. Maar ook een budget waarmee een omroep vooruit kan.. 'Dit is een visieuze cirkel Die moet jemet een frisse start doorbreken,'stelde Van de Laar.
Drie indieners zendmachtiging
 Intussen hebben zich dus DtvOss Omroep Vladeracken en Boschtion zelf aangemeld om een zendmachtiging te verkrijgen.  Regionaal,  dat gaf geen verbazing maar wel raar dat Den Bosch het in de regio moet halen om een eigen lokale omroep te kunnen opzetten, aldus de debaters. 
 

-Links: De nieuwe wethouder Eric Logister  werd na afloop om commentaar gevraagd: 'Ik vind uit onderwijs perspectief de samenwerking met het Medialeerpark waardevol met name voor de studenten.
De mediawet bepaalt  de financiële en de organisatorische [kwaliteit] van een lokale omroep. Dan dien je te kijken naar de prijs die daar bij hoort en wat voor professie,' aldus de wethouder.


-Rechts: Oud BLOS-voorzitter Rob van de Laar zegt  ook: Totaal opnieuw beginnen en dan professioneel, anders blijft he teen vicieuze cirkel... Er is in 20 jaar daar geen zak veranderd. Het is te gek
dat Den Bosch het met € 90.000 moet doen.


foto's © paul kriele, 2 februari 2015.


Verbazing ontstond ook toen bekend werd dat Jan van de Besselaar Jan Willem van den Akker, zowel als vrijwilliger en als acquisiteur een rol willen blijven spelen. 'Iets dat nimmer kan samengaan,' aldus bijv. Theo Verbruggen.-Links: Omroepmedewerkers vlnr Fons Brenninkmeijer van de ORVA, dan interviewer Twan van de Brand, een onbekende omroepman die ook aan het woord kwam, Donald [wijzend] van Boschtion en een collega van Donald.
Onder: Ook een inspreker was Ad Kramer,
oud zanger, van de Heusdense lokale tv.

foto's © paul kriele, 2 februari 2015.Terug naar boven