Behoud tegenover vernieuwen in Nieuwscafé

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-03-2013 | Gewijzigd op: 06-03-2013
'Geef de stad terug aan de Bosschenaren, vernieuw en maak er geen doods museum van. Investeer in mensen, zodat Den Bosch over 50 jaar nog wat origineels te bieden heeft. Maar laat de stad niet ten onder gaan aan toerisme. Dat is er al genoeg,’ sprak architect Aart Wijnen in het Nieuwscafé van het Brabants Dagblad in de Verkadefabriek op maandagavond 4 maart 2013. Wijnen, van wie we gewend zijn dat ie kan overdrijven, gaf aan dat de stad er bij ligt als een open luchtmuseum, zoals in Heusden: 'Den Bosch is als een opgebaard lijk.’

De gasten van het Nieuwscafé van maandag 4 maart 2013 in de Verkadefabriek, vlnr architect Aart Wijnen, museumdirecteur Charles de Mooij en Kringvoorzitter Joop Thissen.
foto © paul kriele, 4 maart 2013.
 

>>Interview met museumdirecteur Charles de Mooij onderaan artikel.


Vervolg discussie tussen Joop Thissen en Aart Wijnen
Het onderwerp van de discussie tussen de twee gasten, Joop Thissen, voorzitter van de 40-jarige Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en architect Aart Wijnen was toerisme en de cultuur historische waarde van de stad met zijn St. Jan en de Binnendieze. Theo van de Zande leidde de discussie onder meer door hen enkele stellingen voor te leggen.
 
Thissen benadrukte nog eens de doelstelling van zijn heemkundevereniging: het promoten en behouden van de Bossche cultuur- historie. Daarbij legde de voorzitter nogal de nadruk op de rondvaarten. Ook al werd hem naar nieuwe dingen gevraagd, die ‘de Kring’ zou kunnen opzetten, daar kwam geen vlot idee uit voort.

Ook toen hem een 2,5 miljoen werd geboden om de stad nog aantrekkelijker te maken, toonde Thissen zich geen gevatte causeur. ‘Toerisme daar kan geen stad zonder van’ en ‘Den Bosch is een historische stad. Dat moet je koesteren en blijven promoten.’
In die opvatting stonden de twee gasten van het Nieuwscafé lijnrecht tegenover elkaar..
Wijnen zou daarvoor 100 topkunstenaars naar Den Bosch halen, die hier nieuwe originele dingen kunnen toevoegen die er nog niet zijn.

Thissen toonde zich er trots op dat 40 % van de inkomsten voor de stad voortkomt uit het toerisme. Maar op die stelligheid werd hij nogal aangesproken.
Museumdirecteur Charles de Mooij viel Thissen bij met de opmerking, dat gemiddeld een toerist 70 euro in de stad besteedt.
Voor Wijnen zat de stad al vol genoeg met toeristen ..’Ik zie niet in waarom wij de horeca moeten sponsoren, ‘ aldus Wijnen kort door de bocht. Maar de architect van het City Change Center- de
veranderende stad..! - betreurt het diep, dat een burgemeester naar Eindhoven moet wijzen als de stad van cultuur..!

Muziek & voordracht 
Er was in de druk bezocht serre van de Verkadefabriek ook muziek en een zeepkistenvoordracht.  Maike Pol sprak een column uit over een- in toeristisch oogpunt -futuristische stad Den Bosch, die dan allerlei -nu ondenkbare -attracties te bieden heeft. 

Muziek kwam van de cabaretier,  de zanger musicus  Patrick Nederkoorn, die op de piano begeleid werd door Guido van de Meent. Behalve entertainer is Nederkoorn ook nog fractieleider van D66 in Amersfoort...

foto © paul kriele, 4 maart 2013.

De zeepkistenscène met to. a. het Burgerinitiatief rond de Isabellakazerne
Links: Floris van Puijenbroek van het Burgerinitiatief 'Isabellakazerne Vught' , die een oproep deed om  zoveel mogelijk ideeën in te zenden voor de toekomst van 'de Isabella kazerne. En dan niet alleen van Vughtenaren, maar ook van vele anderen daarbuiten.
Joke Zwanikken gebruikte haar toebedeelde 3 minten niet efficiënt genoeg en bleef steken in algemeenheden over de psychiatrie.
Zwanikken, de bedenkster van de verwenzorg, liet niet na dat aspect te noemen. 
Zij tipte ook nog even de 'Week van de psychiatrie' aan, want zo zei ze, '1 op de 3 hier aanwezig heeft wel eens met de psychiatrie te maken gehad, al willen we dat niet weten.'
 
Zwanikken vroeg om de 's' uit het  begrip hostels te halen, want er moeten voor de zwervers en de psychiatrische patiënten hotels ipv hostels komen
.  

foto's © paul kriele, 4 maart 2013.
ef

Museum directeur Charles de Mooij over samenwerking Het Brabants Museum en Stedelijk Museum
Charles de Mooij ging wat dieper in op de  structuur van het museumkwartier, waar een traditioneel en een modern museum samen gaan. 'Het was indertijd een gedwongen huwelijk, antwoordde de museumdirecteur op de vraag van Theo van de Zande of er niet meer samengewerkt kon worden en dat er twee ingangen zijn en misschien twee aparte kaartjes gekocht moeten worden.De Mooij er is maar een [combi-] kaartje  [à 15 euro] en er bestaat ook nog een museumjaarkaart.
'Maar loop je niet de kans dat je iets moderns in huis haalt en het SM's iets wat meer bij het Brabants Museum thuis hoort?', vroeg de gespreksleider.  De Mooij: 'Er is veel overleg, wat voorheen niet gebeurde. We bespreken de planning van exposities. Maar die kans -iets van elkaar te hebben- ligt er wel. 
Uitertaard streven we naar  samenwerking. We gebruiken elkaars auditorium. De facilitaire voorzieningen gebeuren gezamenlijk. Er is een gezamenlijke horeca, en één gemeenschappelijke  museumwinkel.' Maar De Mooij moest toegeven dat het beter kon, maar het was niet gepland. 'Maar in de programmering  treden we zoveel mogelijk  gezamenlijk naar buiten. De twee museumdirecteuren [Charles de Mooij van het NbM en  René Pingen van het SM's, red.] zijn in de aanloop naar de opening op 24 mei a.s. van elkaar gaan houden. Voor Nederland is deze samenwerking een uniek voorbeeld,' aldus De Mooij.

Aparte schooleducatieprogramma's
'Als je het samengaan op één locatie opnieuw zou doen, dan zou  de aanpak meer gezamenlijk zijn. Er zijn nu nog twee verschillende softwareprogramma's voor de registratie van de collectie. En heeft het SM's nog eigen depot met eigen toegang en zijn er wat schooleducatie betreft eigen programma's. Op dat gebied voorzie ik in de toekosmt -mede door verzoeken vanuit het onderwijs -wel een gezamenlijke &  uniforme aanpak,' aldus De Mooij. 
Jeroen Bosch expositie
Over de aanstaande Jeroen Bosch expositie zei De Mooij '...dat Den Bosch al meer toezeggingen huis heeft gekregen dan ooit tevoren [in Den Bosch in 1967 en in Rotterdam  Boymans van Beuningen in 2001] is gebeurd. Daarmee duidt De Mooij er op dat er zeker 10 werken van Bosch naar de expositie in2016 naar Den Bosch zullen komen. Maa rin Spanje ligt het uitlenen van Boschwerken erg moeilijk omdat ze er daar van overtuigd zijn dat Jeroeen Bosch een Spanjaard was en dat onderstrepen ze door aan te geven dat Brabant  rond 1500 onder Spaans bewind stond. 'Jullie zijn toen toch ook Spanjaard geweest,' aldus de reactie van een Spaanse museumdirecteur...
De Mooij tot slot: Maar dankzij het wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van de werken van Bosch raken de museumdirecties meer geneigd tot uitleen. Wij hebben hen iets te bieden.  Met de resultaten van dat onderzoek kunnen we hen vaak over de streep halen.'

Terug naar boven