Zoeken
Theater en Bibliotheek centraal in Nieuwscafé
Printerversie |
Vader en zoon Carol en Jeroen Dona waren, naast bibliotheekdirecteur Hans Derks en prof. Ben Peperkamp als voorzitter van de commissie Media van de Raad voor Cultuur de hoofdgasten in het maandelijks Nieuwscafé van Brabants Dagblad en de Verkadefabriek.
Het programma bood, afgezien van de variëteit en boeiende presentaties c.q. discussie [over Bibliotheek en theater] weinig nieuws maar wel redelijk wat tumult dank zij 'professor' Peperkamp.. die zich wat hautain gedroeg.
Tussendoor kwam Sinterklaas ook nog op de proppen in het zeepkisten onderdeel, maar daar waagde de goedheiligman zich niet aan, gewend als hij was om op een paard te zitten.
De muziek kwam dit keer van Eva van Pelt en Sinterklaas liet zich, zo kort voor 5 december, ook nog even zien. | foto's © paul kriele, 2 december 2013. |
De sint begon met een klaagzang dat de stad te bescheiden en te terughoudend is. Oorzaak de wanstaltige naam apostrof s –hertogenbosch. Dat moet zijn de ’s’ van sint en dan verder hertogenbosch, zoals Sint Michielsgestel en Sint Oedenrode. Daarmee keert het vertrouwen in de kracht van de stad weer terug.
De Sint kwam met wat ontboezemingen over oud-wethouder Hans Dona: ' Op hem moest ik altijd mijn links dragende Piet afsturen en VVD-wethouder Jan Hoskam had het geintje om twee schoenen te zetten, een linker en een rechter. Paul Kagie zette er zelfs drie: ook nog eentje in het midden. Toppunt was burgemeester Rombouts, die zette maatje 54. Maar mijn motto is: ‘hoe groter de maat hoe minder de sint er in doet.’
>> De interviews met Carol en Jeroen Dona volgen morgen dinsdag 3 december 2013.
Debat tussen biebdirecteur Derks met Rijksambtenaar Peperkamp
In de discussie tussen Ben Peperkamp, als voorzitter van de commissie Media van de Raad voor Culuur met de directeur van de Openbare bibliotheek Hans Derks draaide het eerst om wat wil de bieb in de toekomst. Naast ‘ontmoeten en beleven’ kwam dat niet goed uit de verf. ‘Nieuwe tijden nieuwe ontwikkelingen. Daar moeten we ruimte voor hebben en dat kan niet op de oude locatie dat teveel een monument is,’ aldus Derks.\
Peperkamp bestreed niet zozeer een nieuwe vestiging, want dat kan ook met de Muzerije erbij [scheelt een paar miljoen]. De hoge ambtenaar, zich zelfs professor noemend, bracht het Rijksbeleid naar voren. En dat was bezuinigen, werd er in de zaal geroepen.
Peperkamp: ‘Het rijksbeleid is geen stenen gebouwen meer, maar een landelijke digitale bieb.
Met minder uitleningen, minder bibliotheekbezoeken en afname van papieren boeken zouden traditionele bibliotheken niet nodig zijn. Afgezet tegen deze cijfers worden traditionele bibliotheken relatief te duur,' stelde Peperkamp.
-Boven: Het debat tussen Hans Derks [r.] , directeur van de Openbare Bibliotheek en Ben Peperkamp [l.] , voorzitter van de commissie Media van de Raad voor Cultuur. Derks kreeg vanuit de zaal steun voor zijn visie van Rob Bruinzeels [Vught ] [r-boven], die werkzaam is bij het Ministerie van Verbeelding. Gespreksleider was Theo van de Zande [m.] -Rechts: Bibliotheekmanager in Oss Hans van Duijnhoven die via een interruptie attendeerde op het feit eerst terug te gaan naar de basis: Wat wil je? Hoe stel je de functie van een eigentijdse bibliotheek voor en wat wil de samenleving.? foto's © paul kriele, 2 december 2013. |
Na gehoon uit de zaal, na zijn afwijzing van een nieuw bibliotheekgebouw, duidde Peperkamp erop dat gemeenten moeten doen waar ze heil in zien. Maar hij toonde zich tegenstander van architectonisch, duur opgezette gebouwen.
Derks werd uitgedaagd het bestaansrecht van zijn bibliotheek te tonen: ‘Onze bieb staat midden in de Bossche samenleving. Met cijfers van bezoeken [1.000 per dag en zaterdags 2.000], het opzetten van schoolbibliotheken in basisscholen en projecten met het voortgezet onderwijs, werd zijn tegenpool Peperkamp overtuigd van het bestaansrecht van de Bossche bieb.
Peperkamp vindt de ambitie van een nieuw gebouw hoogmoed. In Nederland zijn 1,3 miljoen laag geletterden. Daarom moet er meer op educatie worden ingezet. Wat Derks kon onderschrijven dat 40% van het volume in onderwijs wordt gestoken. Derks: ‘We spelen in op de Bossche situatie en willen niet meedoen met dat grote grijze Rijksbeleid. Ook in een tijdperk van digitalisering blijft de toegang tot de vrije informatie belangrijk. Daar is een bepaalde locatie voor nodig. Dus dat fysieke blijft.’
>> De interviews met Carol en Jeroen Dona volgen morgen dinsdag 3 december 2013.
Terug naar boven