Frans van Gaal verdedigt/ Miel Wijnen haalt puthuisplan onderuit

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-03-2014 | Gewijzigd op: 11-03-2014
In Nieuwscafé van maandagavond 10 maart 2014 in de Verkadefabriek discussieerden historicus Frans van Gaal als voorstander van een te herbouwen puthuis met architect Miel Wijnen die zich tegenstander toonde.
Wijnen zegt: 'Je moet vooruit kijken en niet zogenaamd oude gebouwen willen terugbrengen. Met dit puthuis ga je terug naar het verleden,' zegt Wijnen. ‘Ik houd van oude gebouwen maar dit is niet werkelijk een oud gebouw!  In de stad zijn fanatieke monumentenorganisaties actief. Maar zij romantiseren het verleden. Ik schaar ze onder monumententaliban, aldus Wijnen.
Frans van Gaal is voor terugkeer van een – volgens authentieke tekeningen van 1522 - te herbouwen puthuis. Dat is een verantwoorde reconstructie waarvan van Gaal -uit andere steden -voorbeelden opsomde.
'Erken dat het zo is en plaats er dan ook een bordje 'reconstructie' bij. Dat is een historisch sensatie [naar de historicus Johan Huizinga].
Historicus Frans van Gaal en architect Miel Wijnen discussieerden in Nieuwscafé over een wel of niet te herbouwen puthuis op de Markt.

foto's © paul kriele, 10 maart 2014.
Deze sfeer vrezen de tegenstanders van een  historisering van de Markt. Maar Frans van Gaal
ziet in het reconstrueren van een puthuis met
zijn waardevolle historische details, geen kwaad. Het begrip Eftelingisering kwam naar voren toen Van Gaal wees op de Haverlij, waar door die kastelen echt een beeld van de Efteling wordt opgeroepen.

'Over die put met zijn details [wapens en de Habsburgse kroon] en dat Mariakapelletje valt veel aan de jeugd en aan de toeristen te vertellen,' onderstreepte Van Gaal zijn betoog.' Voor dit Bossche verleden maak je op de Markt plaats als ware het een open luchtmuseum,' suggereerde Van Gaal. 'Daarmee wordt Den Bosch de eerste stad die een museumstuk in de open lucht plaatst.'
Daar kan Wijnen zich wel in vinden, maar dan ook werkelijk in een open lucht museum en niet op de Markt, anders zou zo een monument verwarring scheppen.
Puthuis en Mariakapelletje van
architect Jan Weijts uit Bergen op Zoom.

Men vond wel dat feitelijk aan architect Jan van der Eerden –mede vanwege zijn inzet voor behoud van monumenten in de jaren 60- de eer te beurt had moeten vallen om zijn ontwerp van een puthuis te mogen realiseren.

Kritiek op PvdA-houding
In zijn slotzin liet VanGaal duidelijk merken dat '..het van de PvdA kinderachtig is, om nu nog op technische maten van het te reconstueren puthuis terug te komen. ..'.


Terug naar boven