Rosmalen: René Vogels stopt als molenaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-01-2016 | Gewijzigd op: 16-04-2016
René Vogels heeft per 1 februari 2016 bij de gemeente ’s-Hertogenbosch zijn ontslag ingediend als molenaar van de standaardmolen in Rosmalen. Dat werd nog eens op de Nieuwjaarsreceptie door de  'Vereniging Vrienden van de molens van ’s-Hertogenbosch' bekend gemaakt.

Een van de voornemens van de molenpensionado Vogels is het schrijven van een boek waarin hij zijn 31 jaar 'op de Standerdmolen Rosmalen' vastlegt. Nu René daar tijd voor krijgt kan hij dat voornemen, dat ook al in 2010 klonk, waar gaan maken...
Molenaar
René Vogels.

foto © rob hoogeboom.

In vogelvlucht zijn er over de 40 jaar molenaarschap tal van wapenfeiten te vermelden.
In 1975 werd René voor het eerste besmet met het molenvirus. Op 16 mei 1983 behaalde hij zijn officiële molenaarsdiploma. Maar draaide eerste enkele jaren op de molen De Vlijt in Nistelrode.
Pas vanaf 1985 bood Vogels zijn diensten aan als molenaar voor de standaardmolen in Rosmalen. Daarop volgde 
de  officiële benoeming door de gemeente Rosmalen.
René Vogels startte in het voorjaar van 1998 als inleider voor Boschlogie III met de module Molens.
Eén van de gevolgen van deze 'molenmodule' was de oprichting van de “Vereniging Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch” in juni 2005.

René Vogels heeft de huidige molenaars, Piet Lemmens en Frans Hollander, opgeleid. Daarnaast heeft hij zich ook sterk ingezet voor de oprichting 'Monument Kollergang Rosoliemolen', waarvan in september 2011 de officiële onthulling plaats vond.
In de afgelopen decennia zijn vele molenliefhebbers door René  gemotiveerd en geïnspireerd. Dankzij een schare aan vrijwilligers konden voornoemde wapenfeiten worden gerealiseerd.

Op zaterdag 30 januari 2016 zal de bevlogen molnenaar de laatste keer de molen van Rosmalen draaien. Dat moment betenent geenzins een stil gaan zitten voor de -oud-molenaar. Met een aantal enthousiastelingen wordt hard gewerkt aan eeen boek over de historie van de molens in Rosmalen. Ook staat in d eplanning een boek de herbouw van een molen ergens langs de Bossche stadswal. Daarvoor geldt de molen 'De Nolet' in Schiedam als voorbeeld. In het Bossche geval niet als een jeneverstokerij, maar als een bierbrouwerij.
Het kandelaberen van de bomen rondom de standaardmolen in Rosmalen staat ook nog steeds op het verlanglijstje.

© Met dank aan Rob Hoogeboom.


Terug naar boven