Ongelijke regels rond Jumbo Graafsebaan

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-07-2009 | Gewijzigd op: 31-07-2009
Al enige jaren sleept de zaak tegen de vestiging van de super Jumbo aan de Graafsebaan 22. Aanvankelijk kreeg Van Eerd uit Veghel toestemming om er detailhandel uit te oefenen,  maar die foute beslissing van een inmiddels opgestapte ambtenaar werd door wethouder Snijders 'rechtgetrokken'. Jumbo mocht in 2005 geen detailhandel voeren aan de Graafsebaan.
Eerder  hadden al de Rosmalense Super, Albert Heijn, Lidl en Aldi afgehaakt. Toen Jumbo toch kwam maakten zij bezwaar tegen de komst van deze concurrent.

De Jumbo verkeert nog in een procedure van bezwaar. Al die tijd tot er een uitspraak in deze beroepszaak komt, zo lang blijft de super, die elke maand 12000 klanten trekt, open en behoeft er geen dwangsom van € 50.000 per dag te worden betaald.

Hieronder links en rechts van de Jumbo zijn parkeerplaatsen.
foto's © paul kriele, 21 juli 2009.

Naast de Jumbo staat aan de oostzijde op nummer 26, de door Jumbo  aangekochte woning van de al vertrokken familie Hoffschlag. Daarnaast -op nummer 26a - woont een gezin Romanov. Zij vertrekken in 2010, vier jaar voordat de Zuid-Willemsvaart daar wordt gegraven. Ook meer in de richting van  Den Bosch vlak naast het A2 viaduct, woont een gezin Romanov.
Achter nummer 26 legde Jumbo  parkeervakken aan, maar die liggen slechts 3 meter van de woning af. Dat is tegen de voorgeschreven regels, aldus buurman Evard Essed. Bovendien is de afstand van de parkeervakken tot de woning aan de andere kant, met nummer 22, wel volgens het boekje, namelijk 15 meter.
Maar het bezwaar van Essed snijdt geen hout. Ten eerste heeft de gemeente indertijd  aan zijn kant alles [geluid en andere milieuaspecten] ingemeten. Dat werd accoord bevonden.  
Aan de andere kant, met de nummers eerst 26 [Hofschlagg] en later -na aankoop van nr. 26 door Jumbo-  met 26a [Romanov], is de afstand tot deze woning correct. Tenminste hier is maar drie meter ruimte tussen  woning en supermarkt.  Maar, aldus woordvoerder Bongers die deze week 31 wat dieper in de zaak is gedoken, niemand maakt hier bezwaar. Dan houdt het voor de gemeente op. 

Essed blijft vasthoudend aan het ruimteverschil-links en rechts -van Jumbo t.o.v. de woningen ernaast. Hij beweert dat  Jumbo een vergoeding heeft betaald om de bezwaren tegen de parkeeruitbreiding van de supermarkt weg te nemen.  Maar Denny Romanov van nummer 26 ontkent ten stelligste dat er hem iets is toegeschoven. Ook heeft hij geen enkel bezwaar tegen de vestiging van de super aan de Graafsebaan.'Wij wonen hier rustig, maar gaan volgend jaar vanwege de komst van het kanaal verhuizen.'
Daarmee is voorlopig de kous af.
Een woordvoerder van Jumbo kwam  woensdag 29 juli 2009 met een reactie.
Uiteraard is het natuurlijk zo dat bij handhaving iedereen onder gelijke omstandigheden, gelijk moet worden gehandeld. Wij zien op dit moment geen enkele reden dat er bij Jumbo Rosmalen gelijke omstandigheden bij personen en omgeving ongelijk zouden zijn beoordeeld door de handhavende instantie. Wat ons betreft voldoen wij aan alle normen, waaronder de parkeernorm- en zo dat niet het geval zou zijn dan worden wij daarop aangesproken door de gemeente.


Aan de Graafsebaan wonen enkele families Romanov, maar die hebben geen enkel bezwaar, noch tegen de super noch tegen de parkeeruitbreiding van deze druk bezochte winkel, die niet meer door de Gemeente wordt gedoogd. Maar eerste moet een bezwaarprocedure van Jumbo tegen de gemeentelijke beslissing om geen detailhandel te erkennen, op die plek worden afgewacht.

foto © paul kriele, 21 juli 2009.
   Terug naar boven