Inperking bebouwing nieuw komplan Rosmalen

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-10-2009 | Gewijzigd op: 01-10-2009
Minder winkels en minder stenen massa, dat is in het kort het nieuw komplan van Rosmalen.
B&W kiezen er voor het winkelarsenaal in te perken en dat geldt ook voor het aantal wonigne en de bouwhoogte. 'Dat past beter binnen de maat en schaal van het dorpse karakter van Rosmalen,'aldus het aangepaste oude komplan.
Het nieuwe centrumplan voor Rosmalen gaat minder woningen bevatten [wel merendeels boven winkels] en de bouwhoogte wordt ook ingeperkt.

De winkels
Het nieuwe winkelgebied is alleen toegankelijk voor voetgangers.
Nieuwe winkels dienen de kwaliteit van het totale centrum te verhogen. De nadruk van het winkelaanbod komt te liggen op mode en vrije tijd.
In dat aanbod zijn ook 
een supermarkt en ondersteunende horeca voorzien.

Parkeren
Ook wat betreft het parkeren is het plan aangepast. In het oude plan moesten zowel bezoekers als bewoners het centrum via dezelfde weg bereiken. In het nieuwe plan is dat gescheiden. Er komt een ondergrondse parkeergarage voor het winkelend publiek met een directe toegang tot de winkels. Bewoners parkeren op een parkeerdek boven de winkels.

Daarnaast worden de meest karakteristieke panden aan de Dorpsstraat gerespecteerd en verloopt de afwikkeling van het verkeer gesrpeid. . Het college verwacht met de wijzigingen tegemoet te komen aan de zienswijzen die zijn ingediend op het oude plan. De raad moet nog een besluit nemen over het aangepaste plan. De verwachting is da
Eind dit jaar zal de gemeenteraad hierrover een besluit nemen.

Het oude stedenbouwkundige dat uitging van zo’n 140 woningen wordt teruggebracht naar 70 woningen merendeels  drie-kamerwoningen boven de winkels. Op de begane grond zijn de winkels gesitueerd en daarboven de parkeergarages. 
De karakteristieke panden Dorpsstraat 69 en 73 blijven behouden en  Dorpsstraat 69 krijgt een commerciële functie.
 De eerder geplande woningen op de hoek van de Brouwerijstraat en Korte Venstraat en de woning en het aangrenzende pad naast Venstraat nummer 19 komen te vervallen. 

Volgens de planning zou in de eerste helft van 2010 het bestemmignsplan kunnen worden vastgesteld en de bouwontwikkeling starten.

Woningcorporatie De Kleine Meierij is verantwoordelijk voor de bouw en verkoop van de woningen. Foruminvest zorgt voor de realisatie en invulling van het winkelhart. 

Infoavond
Op maandag 12 oktober wordt het centrumplan in het nieuwe Perron 3 gepresenteerd tijdens een informatieavond. Zie ook de site van de gemeente.

Terug naar boven