Rosmalen: Gedenktegel voor authentieke Rosoliemolen

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-12-2010 | Gewijzigd op: 28-12-2010
Op dinsdag 28 december 2010 is ter afsluiting van het 1ste lustrum van Vereniging Vrienden Molens van 's-Hertogenbosch samen met de 25-jarige Heemkundekring Rosmalen symbolisch een molentegel geplaatst. Dat gebeurde op de min of meer authentieke plek van de oude 'Rosoliemolen', in de Gele Hoeve, aan het begin van de Heer en Beekweg, die vroeger Molenstraat heette. 
Het idee voor deze gedenktegel is ontstaan tijdens het Nationaal Molenjaar in 2007. De molenstenen die voor de standaardmolen in Rosmalen liggen zijn stenen van een een zogenoemde kollergang oliemolen waarmee men olie uit zaden perst.
Na vele procedures en gesprekken hopen de Vrienden van de Molens van 's-Hertogenbosch, dat het rosoliemonument in 2011 gerealiseerd kan worden. 
|
Openingswoord van molenaar René Vogels bij de afsluiting van het 1e lustrum van de Vereniging Vrienden Molens van 's-Hertogenbosch. Aspirant-molenaar Frans Hollander  met een door hem gemaakt model Kollergang/Rosoliemolen.
-Boven: Symbolische plaatsing van een tegel door Wim Jansen en Stijn Kenter op de plek waar de Rosoliemolen/Kollergang min of meer zal komen te staan.
-Rechts: Een gedenkwaardig moment  op de Gele Hoeve langszij de Heer en Beekstraat. 

 foto's © rob hoogeboom, 28 december 2010.