Friezen op bezoek bij Rosmalense molens

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-04-2012 Op zaterdag 14 april 2012 heeft een delegatie van 60 molenaars uit Friesland een bezoek gebracht aan de molen in Rosmalen. De weersomstandigheden waren voor de molenaars Frans Hollander, Piet Lemmens en Rene Vogels
goed: bij een prille lentezon waaide er een gunstige wind. Ook de Duffhuesmolen, van wat er van over is, werd bezocht.
 
De drie Rosmalense molenaars  Frans Hollander, Piet Lemmens en René Vogels, die zaterdag 14 april 2012 de Friese deputatie verwelkomden.

foto © rob hoogeboom, 14 april 2012.

Het gezelschap uit Friesland bezocht de molen omdat dit de laatste standaardmolen is in de weide omtrek van de gemeente 's-Hertogenbosch. Dit in schril contrast met nog geen 150 jaar geleden toen er nog tientallen exemplaren daar hun wieken lieten draaien.

De groep was zo uitgebreid dat de drie molenaars René, Piet en Frans moesten improviseren om het programma soepel te laten verlopen.  Het is als in een winkel of restaurant, waar veel mensen trekt het nog meer mensen aan.
 
Al deze Friese molenaars zijn lid van het Gild Fryske Mounders, die gevestigd is in Leeuwarden. Haar doel is er voor te zorgen dat er genoeg, vrijwillige molenaars beschikbaar zijn om alle windmolens in Friesland op verantwoorde manier in bedrijf te houden. Ook excursies-dit keer naar Rosmalen-  behoren in programma.

Het  bezoek uit het Noorden had ook belangstelling voor het restant van de Duffhues molen in de Deken Fritsenstraat in Rosmalen. De van origine Friese stellingmolen is in 1902 door Pieter Duffhues aangekocht in Drachten. Omdat deze Drachtense molen van 1716 er geen dienst meer deed, demonteerde Duffhues hem, en liet hem naar Rosmalen brengen om hem daar, in de Deken Fritsenstraat, weer op te bouwen.
Tot circa 1958 heeft de Friese molen gefunctioneerd, maar werd vanwege zijn slechte staat in 1960  deels gedemonteerd. De restanten zijn tot een prachtig woonhuis omgebouwd.