Onthulling Franse roeden op keerwand Rosmalense molen

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-09-2013 | Gewijzigd op: 16-09-2013
Op de Open Monumentendag van 15 september 2013 kwam er veel volk af op op het evenement 'Koren op de Molen' in Rosmalen. Daar werd en de Franse roeden op de keerwand van de Rosmalense molen onthuld. Wethouder Huib van Olden kreeg de eer de onthulling van de roeden, die jaren opgeslagen hadden gelegen, te verrichten. Daarbij werd hij geassisteerd door stadsmolenaar René Vogels en de Rosmalense molenaars Frans Hollander en Piet Lemmens.
De ceremonie werd opgeluisterd door De Duketown Ladies en als speciale gast Cantabile uit Trier. Al was het weinig zomerweer, de ijskraam van 'De Rul' gafook acte de presence.
 
-Boven: De onthulling van de keerwanden door wethouder Huib van Olden die daarbij  geassisteerd werd door stadsmolenaar René Vogels.
-Rechts boven: Een drukte van je welste in de Molenhoek op Open Monumentendag 2013.
-Rechts: De molenaars Hollander, Lemmens en Vogels naast wethouder Huib van Olden
.

foto's © rob hoogenboom, 15 september 2013

De molenaars René Vogels , Piet Lemmens en Frans Hollander die werden ondersteund door twee extra ingezette molenaars in opleiding, hadden hun handen vol met uitleg over deze bijzondere molen uit 1722. 

Irwin van Hune, die als “eigenaar” namens de gemeente verantwoordelijk is voor de molen, gaf inzicht in het werk dat de molen met zich meebrengt. Speciale aandacht was er voor de overburen Mieke en Piet Verstappen, die gehuldigd werden voor hun dagelijks toezicht op de molen en als plek voor een sanitaire stop.
Wethouder Van Olden dankte de molenaars voor hun jarenlange inzet rond dit stukje cultuurhistorisch erfgoed.
\Met het weghalen van vele meters zwart plastic kwamen de Franse roeden zichtbaar.
Na afloop kregen de aanwezigen een ijsje van Het Spul van de Rul aangeboden.
De twee koren bezorgden Mieke en Piet Verstappen een serenade.

Met dank aan Rob Hoogeboom


Terug naar boven