Gemeente, BIM en particulieren richten uniek Investeringsfonds op

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-12-2016 | Gewijzigd op: 19-12-2016
Maandagmiddag 19 december 2016 werd in de De Gruyterfabriek bij de BIM officieel de op richting bekrachtigd van een uniek Bosch Investerings Fonds, kortweg BIF.
In dat fonds ter grootte van € 14 miljoen, participeren voor de helft de gemeente en de BIM en voor de andere helft zes private personen*. Die mogelijke investering uit dat fonds [BIF] richt zich op veelbelovende innovatieve bedrijven, die al over de startersfase heen zijn, en die al wel werkgelegenheid generen, te investeren.

Het gaat om bedrijven die belangstelling hebben, of er al gevestigd zijn, in de regio ’s-Hertogenbosch. De branches die zij vertegenwoordigen zijn: Agrifood, Feed businss, Health, Cleantech.Oprichting Bosch Investerings Fonds, kortweg BIF.
vlnr Wethouder Jan Hoskam van Financiën en Economische Zaken, Abel Slippens
[voorheen Sligro], BIM- directeur
Maurice Horsten en Investment director BIF Sjoerd Coolen.


foto © paul kriele, 19 december 2016.
 

Woordvoerder van de zes private personen, Abel Slippens, voorheen Sligro en nu met pensioen, zegt een noodzakelijke band met de regio te hebben.
‘Ondernemen vind ik so wie so leuk, en ook het omgaan met jonge ondernemers trekt me erg aan. Daarnaast heb ik verstand van Agrifood. Het is prettig om met gelijkgestemden te kunnen werken. Vaak klinkt er vanuit die ondernemers commentaar.Het is goed dat je nu eens met elkaar kunt werken want, dan zeg ik:
Put your money where your mouth is.’
Dit BIF geeft me de gelegenheid te investeren in mensen die me liggen. Ik kan een betekenis toevoegen aan de maatschappij. Uiteraard met hulp van coaches en begeleiders.
En het bijkomend voordeel van deze opzet is dat we zonder Rijksregels of restricties van de bank kunnen opereren.’
Het nieuwe Bosch Investeringfonds met
o.a. Abel Slippens namens de zes private deelnemers, BIM-directeur
Maurice Horsten, die het beheer heeft 
en wethouder Jan Hoskam van EZ en Financiën
.

foto © paul kriele,  19 december 2016.

Directeur van de BIM Maurice Horsten, die het fonds beheert, licht toe dat ‘..met deze groep private investeerders het fonds een schat aan ondernemerservaring in huis heeft. Het is uniek dat een gemeente en particulieren op deze manier de handen ineen slaan om de economie te stimuleren.
Want uiteraard is het de bedoeling dat er naar de regio Den Bosch nieuwe bedrijven getrokken worden,' zegt Horsten die de taak van het BIF omschrijft met:  huisvesting te bieden, mede risico dragen en ervaren ondernemers  verbinden en hen steun  verlenen bij hun groeiproces.'
Wethouder Jan Hoskam vult daarbij aan dat die regio breed moet worden gezien, ofwel tot in Oss [bedrijfspark Heesch], Veghel en Waalwijk .
Het blijkt dat van de 30 bedrijven die zich in eerste instantie hebben gemeld, met 15 van hen een serieus vervolg contact loopt, aldus de Investment director Soerd Coolen. Voor hen ligt een investeringsrange beschikbaar tussen € 0,5 tot € 1,5 miljoen met een looptijd van maximaal zes jaar. De BIM is wel aandeelhouder, maar met een minderheidsbelang.

Zie de website BIF
De zes private personen:
• Peter van den Bosch: DGA Van den Bosch Transporten
• Maddy Goossens: Vast&Goed, voormalig DGA Goossens Wonen&Slapen
• Arjen Heeres: voormalig COO en mede-eigenaar Quintiq
• Jos Koster: voormalig DGA De Drie Mollen koffie
• Jack de Laat: DGA Verffabrikant SPS
• Abel Slippens: voormalig CEO Sligro Food GroupTerug naar boven