Boek over 'Brabant en de Eerste Wereldoorlog'

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-03-2016 | Gewijzigd op: 11-03-2016
Donderdagmorgen10 maart 2016 werd in het Provinciehuis aan de Commissaris der Koning Wim van de Donk het eerste exemplaar overhandigd van 'Brabant en de Eerste Wereldoorlog'. Een deputatie van Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog, de redactie van het boek waaronder twee Bosschenaren, was aanwezig om de ceremonie bij te wonen en voorafgaand aan een gesprek met de Commissaris.

-Links: Samenstellers van het boek in gesprek met CdK Wim van de Donk.
vlnr. Wim van de Donk, Marc Schepers, Joost Findhammer, Tom Sas, Henk van der Linden en Pauline Onderwater.

  


-Rechts: De aanbieding van het eerste exemplaar van 'Brabant en de Eerste Wereldoorlog'
door de redactie aan Commissaris der Koning
Wim van de Donk . Links Henk van der Linden en
rechts Tom Sas, die het boek overhandigd.
Uiterest rechts Pauline Onderwater.


foto's © henk van  esch, 10 maart 2016.

Ondanks dat Nederland tussen 1914-1918 neutraal bleef gebeurde er- met name in Brabant en Zeeland- van alles en vaak heftig. In de grensprovincies beleefden de Brabanders de oorlog intens. Smokkel, spionage, inkwartiering van militiairen, vordering van paarden en auto's, distributie, het was aan de orde van de dag.

In grotere plaatsen kon met aanpassingen het leven zich 'normaal' voltrekken. Maar de urbanisatie van de tweede helft van de twintigste eeuw was nog niet begonnen. De meesten Brabanders woonden nog op het platteland.
'Brabant en de Eerste Wereldoorlog' gaat over die mensen. Hun geschiedenis, hun verhalen en ankedoten, en specifieke gebeurtenissen zijn uit onderzoek met archiefmateriaal en door optekening vastgelegd en verzameld. Hoe de oorlog in Brabant werd ervaren staat  in 19 publicaties gebundeld.