ís-Hertogenbosch in de Eerste Wereldoorlog

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-03-2016 | Gewijzigd op: 27-03-2016
Volgend jaar 2017 verschijnt er ook een speciale editie ‘ ’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog’. Dat werd al aangekondigd in het onlangs verschenen ‘Brabant en de Eerste Wereldoorlog’*. Henk van der Linden, Tom Sas en Jac Biemans vormen de redactie.
De serie kende al uitgaven over Amsterdam en Zeeland en sinds maart ook een uitgave over Brabant. Binnenkort staan Gelderland en Rotterdam op stapel. Aan de historische neerslag gaan jaren van intensief onderzoek vooraf. Dat levert 100 jaar na deze wereldgebeurtenis alsnog veel verhalen, documentatie en foto’s op. Heemkundekringen [zoals Onsenoort] hebben vaak ook al veel voorwerk gedaan, waaruit nu geput kan worden. ’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog zal uiteraard veel anekdoten, verhalen en illustraties bevatten.

 
-Links Dezelfde sitiuatie voor en na de oorlog op het Stationsplein hoek Koninginnelaan met de sigarenzaak
van Martens en Hotel Du Commerce.
-Onder: Vooroorlogs bezoek van Koningin Wi;helmina, die de erewacht inspecteert.

© archieffoto's
   

In de voorgaande evenknie over Brabant staan alvast twee grappige anekdoten. De een gaat over militairen die op 14 augustus 1914 naakt in de gemeentelijke zwemkom van de Aa een verfrissend bad namen. Dat was voor die tijd een ongekend feit dat én bij de politie én bij de badmeesters veel commotie opriep. Het andere verhaaltje gaat over een vrouwencomité dat zich in de zomer van 1914 inzette om alvast sokken voor de gemobiliseerde militairen te gaan breien. Tientallen vrouwen gingen met de breinaald aan de slag om zoveel mogelijk ‘onontbeerlijke kleedingstukken’ te gaan breien…
Per 9 augustus 1914 werd het hoofdkwartier van het Nederlandse Veldleger in ’s-Hertogenbosch gevestigd. De legerleiding nam zijn intrek in de fraterschool in de St. Jozephstraat. Soldaten werden vaak ingekwartierd bij particulieren.

Na het vertrek van het veldleger trokken vanaf 10 oktober 1914 5.000 Belgische vluchtelingen de stad binnen. Ook die aspecten zitten in de editie die speciaal over Den Bosch gaat.

*Brabant en de Eerste Wereldoorlog [zie bericht  Eerste Wereldoorlog   dd. 3 maart 2016.
Brabant en de Eerste Wereldoorlog van Uitgeverij Aspekt bevat 19 verhalen uit 19 Brabantse streken en/ of dorpen, waarvoor interviews, documenten e. d. als basis dienden.


Terug naar boven