Spuithuis [oud brandweerhuisje] wordt kantoor voor Studyo-N'

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-08-2013 | Gewijzigd op: 18-01-2023
Het spuithuis in de St.Jorisstraat is bijna klaar. Het krijgt een nieuw leven als kantoor voor Yon Prüst met de naam StudY0-N. In die naam zit haar voornaam Yon verborgen.
Spuithuis was de naam voor de kleinere brandweerkazernes die verspreid in het centrum stonden, zoals achterin de Sint Jan, op het Geertruikerkhof en dit  'Spuithuis 6' in de St.Jorisstraat.
Het pandje is gebouwd in de achtiende eeuw, na de uitvinding van de waterpomp.  Daarmee kon vanuit de Binnendieze bij brand water worden opgepompt, te gebruiken bij brand elders in de stad.

Buurman Jeroen van der Sijs, eigenaar van bureau 'Ruimtelijk Ontwerp', genaamd ZOSIJS, is bezig het  spuithuisje in te richten als kantoor voor zijn vrouw YON Prüst. Dat gebeurt met passen en meten omdat de ruimte erg beperkt is. Ondanks dat is er zelfs plek voor een toilet en een keukentje.
 
   
Jeroen van der Sijs kan trots zijn op zijn karwei: een compleet ingericht kantoor met toilet en keukentje in het  'Spuithuis 6' in de St.Jorrisstraat.  Smidje Ad van de Wiel - een goede tachtiger -komt de klussende buurman 'te hulp' met een hamer van heb ik jou daar.... .
   
 Interieur van Studyo-N met links de toilet en rechts vernuftig ingepast de keuken.  Een automatiek zoals je ze vroeger zag.
foto's © paul krioel, 20 augustus 2013.

Maar er is meer in het Spuithuis te zien. Jeroen heeft als hobby het verzamelen van oude,  tja oude wat..?
Het nieuwe kantoor Studyo-N is gedecoreerd met een heuse automatiek en een oude lichtbak van Philips.