50-ste Oetelkonzert: een topper met 'n minnetje

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-02-2014 | Gewijzigd op: 27-02-2014
Het 50ste Oetelkonzert op dinsdag 25 februari 2014 in TheateradParade was, gezien de solisten, de stemming en veel folklore een topper.
Voor de Philharmonie ZuidNederland olv dirigent Arjan Tien betekende deze traditionel Oeteldonkse uitvoering een primeur en voor voorzitter Frans Maas van de stichting Oetelkonzert een afscheid. Frans Maas maakt plaats voor Fred Rademaker.
Voor nog iemand was het een mijlpaal. Willy van den Eerenbeemt zus van de oprichter van het Oetlkonzert Ferd van den Eerenbeemt, was het de 50ste keer dat ze dit Konzert bijwoonde. Over Willy zult u verderop nog lezen.

   
De gasten
-Boven: Commissaris van de Koning Wim van de Donk begroet prins Amadeiro XXV.
-Rechts boven:  Dick Koesveld in gesprek met mgr Rob Mutsaerts.
-Rechts: Leon Forger en diens moeder [r.] Kootje Forger.

 
 

Ook gezien de solisten, de sopraan Kim Salversbergh, met een niet te evenaren stem, vervolgens de guitige –in Limburgs dialect optredende Ellen ten Damme, die het publiek wist te bespelen, maar de toneelbak niet in haar greep kreeg, wat niets afdeed aan de binding die zij –ook fysiek- met die 400 toeschouwers kreeg.
En dan de wereldberoemde bandonenist Carel Kraayenhof, die na het huwelijk van Willem Alexander en Maxima geen toelichting behoeft.
Een grote deputatie uit Nord Rhein-Westfalen was uitgenodigd met  vice-voorzitter Eckhard Uhlenberg en voorzitter Carina Gödecke.
Links Ton Rombouts en rechts commissaris van de
koning Wim van de Donk.

foto © paul kriele, 25 februari 2014.
 


-Boven: Voormalig Prins Carnaval Jos Kieboom in gesprek met voormalig Peer van den
Muggenheuvel Piet Lathouwers.
-Rechts:  Carol en Marianneke Dona in gesprek met Harry Vermeulen [directeur TheateradParade].
Dona is commissaris bij de Philharmonie ZuidNederland.
foto's © paul kriele, 25 februari 2014.

Na het Oeteldonks volkslied bracht prins Amadeiro XXV een zinspeling op
zijn laatste aanwezigheid op dit konzert…: ‘We zijn blij hier te zijn’.
Later vroeg Fans Maas in zijn welkomstwoord een hartelijk applaus aan de zaal en de toneelbak om daarmee de instemming voor Amadeiro’s –wat hij noemde – voorinspectie - aan te geven. Gezien de reactie was niet aan dovemansoren gericht.

Voor de voorzitter van de stichting Oetelkonzert was het zijn laatste maal dat hij dit Konzert leidde.  Fred Rademaker volgt Frans in deze functie op. Prins Amadeiro XXV in zijn toespraak, waarin hij zinspeelde op zijn aanwezigheid bij dit voor- voor-carnavalsevenement....Het publiek stemde er met luid applaus mee in.

 foto's © paul kriele, 25 februari 2014.

Maar eerst herdacht Amadeiro op een subtiele wijze de in de voorbije jaren overledenen onder wie Frans Vennix, Bert Vennix, Cees Dijkhuizen en vaandeldrager Roderick Tuinman. Amadeiro: ‘Het mooiste van Oeteldonk is dat ondanks hun verscheiden alles doorgaat en tegelijk de herinnering aan elk individu voortgaat.
Al 50 jaar brengen de Oetels geinige cultuur en culturele gein. 50 jaar slaan zij een brug tussen de kunsten en Oeteldonk. Daarmee zijn zij bruggenbouwers geworden. Dat is een metier dat in Oeteldonk nogal een beladen onderwerp is,’ aldus de prins, die aan de maistro Arjan Tien het teken af met zijn muzikale wereldreis te beginnen.

   
Willy van den Eerenbeemt wordt hier gehuldigd omdat ze met haar 50ste aanwezigheid op dit konzert de trouwste bezoekster is. Zij maakte vaak de decoraties op de costuums van de Oetels. Willy is de zus van de oprichter Ferd van den Eerenbeemt .  De Golden Girls, ook wel 'Schkitterend' genaamd ,was de meeste creatief geklede groep. 

Met veel Vennix-aandelen erin: onder meer moeder/oma Willy van den Eerenbeemt, Sandra Vennix, Sara Verboven, Sophie Vennix en Marieke Vennix.
 
   
 foto's © paul kriele, 25 februari 2014. De groep 'Gao de meej  ut koffer in..?
Deze groep, met Jolanda van de Mortel-Moonen, Brigit Zijlmans en Jeaninen van Hest behaalde de eerste prijs voor de meest carnavaleske groep.

Het was dus een gouden jubileum, maar helaas kon de in een flitsend geel pak gestoken Gijs Vennix niet dat gouden randje op deze jubileumeditie plakken, door dat hij als spreekstalmeester de toeschouwers te veel een aardrijkskundig lesje wilde lezen. Door Frans Maas werd de reisleider Gijs aangekondigd als de zoon van de broer van Frans Vennix. Mogelijk lag het ook, zoals Gijs zelf aangaf, dat hij nog ‘de luier aan had en pas vier dagen geleden als Oetel was geïnstalleerd’.
Gijs speelde zijn rol als purser en steward van Oetel Air met verve, maar hij was wel, zoals hij zei, ‘voor de leeuwen gegooid.’

De spreekstalmeester Gijs Vennix
-Boven: Spreekstalmeester Gijs Vennix, die als purser van Oeteldonk Air, de gasten mee nam op reis.

-Links: De oud-voorzitter van de CV de Oetels, Fred Rademaker, die voorzitter wordt van de stichting Oetelkonzert
Naast Fred de sopraan Kim Savelsbergh en de presenator Gijs Vennix.

foto's © paul kriele, 25 februari 2014.

De solisten vertolkten composities van Charles Gounod, Antonin Dvorak, Robert Stolz, Marlene Dietrich en Edith Piaf met nummers die de Oetelfans meenamen tot in alle wereldelen. Uiteraard speelde Kraayenhof zijn Adios Nonino en bracht Ellen ten Damme- mogelijk door de aanwezigheid van een grote deputatie uit Rheinland/Westfalen olv de Duitse consul- enkele Duitse getinte nummers, zoals van Marlene Dietrich en van Nina Hagen ‘Unbeschreiflich Weiblich’ en Naturtranen.
Na afloop was er in de foyers en in de Pleinzaal een feest met Annet & Friends, De Kikvorschen, Jong Telent, You and Me en De Loeiers.

De solisten
-Boven: Bandoneonist Carel Kraayenhof en rechts de sopraan Kim Savellsbergh.
-En onderaan Ellen ten Damme, die de show stal.

foto's © paul kriele, 25 februari 2014.
De zaal
 

-Links: De toneelbak is de meest vrije afdeling op het Oetelkonzert en ook het meest enthousiast en hoorbaar. Daar gaan zelfs de kippedijtjes en de gehaktballetjes rond. De man die de deksels bespeelt profiteert er van mee..
-Boven: Een rijtje stewardessen
.

 
Tot slot van de cérémonie protocollaire klinkt het Oetellied, maar er verschenen dit jaar maar weinig zanglustige Oetels op het toneel......


foto's © paul kriele, 25 februari 2014.
 
 

Geen prijswinnaars, maar wel opvallend en origineel uitgemonsterd...
-Boven: Roosje Lampe- Cordang. Die stelt:
'Mar ik blijf Móóóói Thuis.'

-Rechts boven: Wij croese van Engelen naar Oeteldonk met  Reinier Keser & Manon Goosen.

-Rechts: Als verkenner gekleed gaande Jan Adriaanse met de tekst:
Ik zoek ut pad naar leesland.
Wat neem je mee: het Oetelvertelboek.

foto's © paul kriele, 25 februari 2014.


Terug naar boven