Viering 60 jaar Hertog Janstraat op Zuid met Greet Willems

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-01-2013 | Gewijzigd op: 11-01-2013
Op  het feest '60 jaar Hertog Janstraat' staat de bijna 91-jarige Greet Willems-Luttmer als eerste bewoonster van Zuid.
in de spotlights. Zaterdag 12 januari 2013 viert de Hertog Janstraat het feit dat deze straat zestig jaar bestaat.**
Het was in 1951-1952 de eerste straat op Zuid I die werden gebouwd.

De eerste bewoners kregen hun fonkel nieuwe huurhuizen, aan nog niet aangelegde straten, op 10 september 1952 toegewezen. Dat is de reden dat een jong actiecomité* het plan opvatte dat diamanten jubileum te vieren met een borrel, snert en pannenkoeken. Dat gebeurt in een tent die opgezet is in de tuin van een van hen.

De op 8 maart 1922 in Stadskanaal geboren Greet Willems -Luttmer was in 1952, met haar inmiddels overleden eerste echtgenoot Gerard Jansen, de eerste bewoonster van Zuid.

foto © paul kriele, 10 januari 2013.

Greet Willems-Luttmer is de eerste bewoonster en tevens de oudste van de 108 huishoudens die er in het complex van vier woonrijen in de Hertog Janstraat en een blok flats aan de Hertog Hendriksingel woonachtig zijn.

De huizen werden gebouwd naar ontwerp van architect Jos Bedaux, in opdracht van het Pensioenfonds van de Staatsmijnen. Maar momenteel zijn allen- op elf huurhuizen van VBNC Vastgoed in Eindhoven na - door de bewoners gekocht.
De bijna 91-jarige Greet Willems kwam in 1952 met haar eerste man Gerard Jansen naar het Zuiden. Gerard [* 1910], die in 1965 overleed, kreeg in dat jaar de baan als vertegenwoordiger herenconfectie voor Zuid-Nederland aangeboden voor het Rotterdamse kledingbedrijf Emiel Hertzberger.
De folder van het organisatiecomité*, 
waarin het buurtfeest van zaterdag 12 januari 2013 wordt aangekondigd.

Comité:
De bewoners/sters Linda Jacobs, Sil van der Burgt, Maarten Kraak en Corrie Smetsers.
 

‘Het huis aan de Hertog Janstraat, waar nog ijzeren loopplanken voor lagen, beviel ons zodanig omdat het op het Noord-Westen lag en omdat het gelijkvloers was. De zonkant en het gelijkvloerse waren elementen waar mijn man erg op lette, mede ook door onze twee gehandicapte kinderen.

Het was 11-11-1952 dat we er kwamen wonen,’ vertelt Greet Willems [*Stadskanaal, 8 maart 1922]. We hadden het toen nog voor het uitzoeken. Mijn man had zijn baan en ik zelf deed niks. Ja, het huishouden doen en moeder zijn voor de kinderen. Dat was toen heel normaal. Nu moeten ze allemaal wat om handen hebben.
Ik keek vanuit de keuken zo naar St.Michielsgestel, verder stond er in de buurt nog niks, behalve dan het huis van Teulings vooraan op Pettelaarseweg.’
  De Hertog Hendriksingel [r-boven] en de Hertog Janstraat  [l.] bestonden in september 2012 precies 60 jaar.
foto's © paul kriele, 10 januari 2013.

Huisinzegening door de plebaan
Het eerste wat in die novemberdagen van 1952 gebeurde was de inzegening van het huis door plebaan Van Susante.
‘Als katholieke Groningers meldden we ons aan bij de parochie, toen nog Sint Jan. We wilden kennis maken met de parochie. De plebaan, een schat van een man, was de eerste die we tegenkwamen. Van Susante stelde voor ons huis in te zegenen.
Dat soort dingen kun je je nu niet meer geloven. Je ging je als katholiek eerst voorstellen bij je nieuwe parochie. Dat was de gewoonte.’

Andere tijden
‘Ik heb de straat zien veranderen,’ stapt Greet over naar de tijd van toen, als we haar naar de verschillen met nu vragen.
‘Dat was eerst een tamelijk brede straat met grote voortuinen. De grond was eigendom van de Staatsmijnen
Maar met de komst van de auto’ s- elk huishouden heeft er twee- kwam er ruimtegebrek. Ze parkeerden op het gras voor de huizen. Daarop heeft de gemeente de grond van de Staatsmijnen gekocht, versmalde de straat en legde parkeerhavens aan.
Die ontwikkeling heeft hier niemand meegemaakt. Ik ben, met die tien anderen, ook de enige die het huis niet gekocht heeft.’

Greet Willems heeft er geen moeite mee die tijd nog eens terug te halen. ‘Zestig jaar terug, dat was een heel rustige en ook een erg eenvoudige tijd. Successievelijk zijn hier de Draaisma’s [C&A-inkoper], de [Harrie en Annie] Van de Poels [nr. 18] en later wethouder W. Lennaerts [nr. 12] komen wonen. Ik heb er zoveel leren kennen en zien weggaan, dat ik soms de namen niet meer weet,’ lacht Greet met  ‘Och Gossie..’.
‘En….. ik ben uit die tijd de enig overgeblevene. Van mijn generatie ben ik zelf ook de enig overgeblevene. Alleen de kinderen van mijn broer zijn er nog,‘ vertelt de 91-jarige, die duidelijk aangeeft  ’… hier niet weg te willen. Ik woon er nu 60 jaar. Ze moeten me hier uitdragen.’

** Meer over de historie van  Zuid: de mooiste wijk Zuid

Terug naar boven