Oude Meisjesschool Kamelon -Geldersedam- wordt wooneenheid

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-06-2014 | Gewijzigd op: 05-06-2014
Als Collectief Particulier Opdrachtgeverschap [CPO] komt in de oude Muntel-meisjesschool op de Geldersedam een wooneenheid van 9, mogelijk 11 huishoudens. Dat is het resultaat van een selectieprocedure, overleg, plannen maken en kortsluiten met de gemeente. De gemeente koos uit diverse kandidaten de groep 'School voor Gevorderden', die er met 9-10 huishoudens gaat wonen.
Achter dit project staat de initiatiefnemer en begeleider, de stichting Kilimanjarowonen.nl.

-Rechts: De voormalige r.k. Meisjesschool op de Geldersedam [Muntel], die laatstelijk diende als basisschool Kamelon.
Het complex wordt verbouwd tot een wooneenheid voor 9-10 huishoudens.
-Onder: De presentatie van het plan in een van de klaslokalen met rechts wethouder Jeroen Weyers en achterin links naast hem zichtbaar Mirjam van de Wiel, een van de toekomstige bewoners en vanmiddag woordvoerder van dit Collectief Particulier Opdrachtgeversschap.
-Rechts: een blauwdruk van de oude school en het nieuwe aanzicht. 


foto's  © paul kriele, 4 juni 2014.
   

De gemeente bevordert deze aanpak van eigentijds groepswonen met een accent van zorg voor elkaar, ook vanwege de behoefte van burgers niet afhankelijk te willen zijn van makelaars en projectontwikkelaars.
Voorbeeld is al een project in Boschveld [Paardskerkhofweg]. Maar  er staan nog meer scholen in de wachtkamer: zoals  het Van Maerlant Zuid, de oude Bartjes en de Herman Broereschool. Schoolwonen is 'in', aldus Weyers.

In het geval van de Muntel, dat de naam ‘School voor gevorderden’ kreeg, voelden de kandidaten, van wie 7 echte CPO-ers, zich aangetrokken door de locatie [dichtbij de stad, het groen [Prins Hendrikpark]. Bovendien hebben sommigen van oudsher [woning of school] een band met Den Bosch. Twee van hen wonen in de buurt.
Bij de kennismaking en de presentatie van het plan aan de pers blijkt wel de harmonie en de onderlinge sfeer. Want nog niet genoemde belangrijke factor is het aspect ‘Zorg’’ , waarop een van hen reageert met ‘Goed nabuurschap.’ Frans van Egmond zegt: ‘We gaan geen billen wassen, maar we hebben wel een [zorg-]oog voor elkaar..’.

De gemeente zegt in een persbericht dat aansluit op de verkoop van het complex van 1500 m², dat hier een vernieuwende manier van wonen wordt gerealiseerd en ook dat daarmee leegstand van vastgoed wordt voorkomen.
Aan het pand worden alleen maar zaken verbeterd, zo blijkt wel uit de toelichting van ’woordvoerder’ Mirjam van de Wiel. In haar toelichting komen langs: het aanbrengen van balkons, plaatsen van dakkapellen, en het behoud van de naamgeving r.k. meisjesschool en de raamindeling.

De wensen op gebied van duurzaamheid en het behoud van het schoolgebouw zijn gekoppeld aan het bod [€ 820.000], dat juist op Goede Vrijdag werd geaccepteerd. ‘Dat mocht ook weer niet te laag zijn, anders zouden we het project zijn misgelopen,’ zegt een van de toekomstige bewoners. De woningingen variërend  van 70-140 m² kosten € 170.00-320.000.

Van de Wiel dankte de medewerkers van Kilimanjaro als de begeleiders en als de initiatiefnemer van dit project. ‘Architect Magdaleen Kroes en haar collega’s Linda Luiten en Kitty Hesen  hebben ons platform begeleid in het proces hoe te doen.
Echt doorslaggevend was de woonwensen te inventariseren, waaruit onze woonvisie is voortgekomen.’

foto's © paul kriele, 4 juni 2014 -Links: Architect Magdaleen Kroese, die samen met Linda Luiten en Kitty Hesen de stichting Kilimanjarowonen
heeft opgezet. zie ook www.kilimanjarowonen.nl
-Hierboven: De groep bewoners poseert met wethouder Jeroen Weyers [blauw overhemd] voor de school.

Voor wethouder Jeroen Weyers, die de middag inleidde was het een feestelijk moment. Met name zei hij, voor de bewoners en voor de gemeente omdat we hier een CPO-project gaan starten. Na het in de markt zetten van deze school, kwamen er vele reacties los,‘ sprak Weyers. ‘Het is een nieuwe vorm van woonbeheer dat de gemeente van onderen af stimuleert en dat veel beter is dan wanneer wij de regie voeren. Hier zie ik als belangrijk element het collectief samen vorm geven. Dat sprong er uit,’ zei een lovende wethouder, die ook de zorg [het lang thuis kunnen wonen] aanstipte.

De komende tijd gebruiken de toekomstige bewoners, die zitten in de leeftijd van 50-75 jaar, om over de gedetailleerde bestemmingen, de indeling en het bespreken van hun wensen te praten. In het gebouw komt een gemeenschapszaal en de wens is om het schoolplein in te richten als ontmoetingsplek met een moestuin.
De gemeente blijkt het in grove lijnen het met hun bouwtechnische wensen eens te zijn.

Voor de gemeente is het tijd om het bestemmingsplan aan te passen en de bouwprocedure af te ronden. Maar dat zal voor eind 2014 zijn afgerond, aldus Emiel Berkers van de gemeente.


Terug naar boven