Nieuwe naam voor Orthen Links: Villa Orthen

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-03-2014 | Gewijzigd op: 19-03-2014
Met de onthulling door wethouder Jeroen Weyers van de naam Villa Orthen, voor de nieuw te bouwen flat, is er voor Orthen Links een nieuw tijdperk aangebroken. Dat mag ook wel want de procedure naar een gehele metamorfose van de wijk gelegen links van de oude rijksweg, heeft jaren geduurd.
Er waren tegenvallers, aldus Weyers door procedures en door de crisis, maar nu is dan het startschot gegeven. Na zo'n lange periode ook van onzekerheid, zei wethouder Jeroen Weyers dan ook niet voor niets: ‘Eerst zien en dan geloven. Nu gaat spoedig de schop de grond in voor de nieuwbouw van een flat met 50 appartementen op de locatie buurthuis en dan pas sloop, zo gaat het dan steeds in vervolgfasen,' sprak Weyers.

   
Op de Orthense Donk vond de ceremonie rond de aftrap van de herbouw van Orthen Links  plaats. Daar was een muziektent en kramen met lekkers,  drank en  er was ook veel jeugd op de ceremonie afgekomen.

foto's © paul kriele ,19 maart 2014.
 

Op de Orthense Donk waren rondom een feesttent enkele tientallen bewoners en vertegenwoordigers van STOL [Stichting Orthen Links] en van Brabant Wonen samengekomen voor de ceremoniële start van de sloop en de op eenvolgende bouwfases.
Na een welkom door Mirjam Lamme van Brabant Wonen sprak Marij Buursink, directeur van Brabant Wonen over een moment van vreugde en verdriet. 'Jullie, de bewoners, hebben het altijd samen gedaan, afwisselend met ruzies en vrede. We zijn aangekomen op een kruispunt in de tijd, waar oude en nieuw elkaar raken. Dat is een mooi moment om te vieren,' zei Buursink die daarop de leden van de StOL een cadeau aanbood. 'Met een werkstuk van Cor Unum is weer de link gelegd naar Orthen omdat ooit een pastoor van Orthen deze potterbakkerswerkplaats heef gesticht.'

   
  - Links: De onthulling van  de naam 'Villa Orthen', de naam voor de nieuw te bouwen flat .
-Boven: De directeur van Brabant Wonen, Marij Buursink reikt aan de leden van StOL een cadeau uit.

foto's © paul kriele, 19 maart 2014.
 

Als letterlijke klap op de vuurpijl was er de onthulling met vuurwerk en confetti van een spandoek waarop de naam stond: Villa Orthen voor de nieuw te bouwen flat. Daarop gaf Sonja van der Voort een kort historische toelichting om nog eens aan te geven dat Orthen, met een Frankische nederzetting, 370 jaar ouder is dan ’s-Hertogenbosch.
Na dit officieel gedeelte trad de jeugd van Orthen Links op met een dance act en waren er versnaperingen zoals koek en brood meej spek in de stijl van oud Orthen.

Opzet van nieuw Orthen Links
Centraal, ongeveer op de locatie Orthense Donk, komt een buurthuiskamer en daarboven een aantal woningen. De buurthuiskamer is een soort buurthuis met beperkte voorzieningen.
Dat  'buurthuis' staat op een dorpsplein waaromheen 233 woningen worden gebouwd, waarvan 30 % koop en 70 % sociale  huur, aldus ontwikkelaar bij Brabant Wonen Julia Abdul. Op de plek van het oude buurthuis komt -als eerste- de flat met 50 appartementen. Als die klaar is begint -na drie maanden na de oplevering- de eerste sloop van de huizen.
Op de 'weide' komt ook een zgn. Wadi. Dat is een plek om het overtollige water dat door de relatief grote hoeveelheid huizen kan ontstaan, op te kunnen vangen. De opzet van het nieuwe Orthen-Links is ruimer en groener, maar het behoudt een dorpse karakter. Ook krijgt Orthen-Links een nieuwe entree ter hoogte van het kruispunt met de Orthenseweg en de Hambakenweg.
Momenteel zijn nog 70 huishoudens bewoond, aldusde toelichting van Julia Abdul.

-Boven: Willibrordusstraat.
-Rechts boven : De Conraadstraat en Orthensedonk.
-Rechts De Adelheidstraat

foto 's © paul kriele, 7 oktober 2012.


Terug naar boven