Berewouthof: Oud Den Bosch komt boven de grond

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-07-2014 | Gewijzigd op: 18-07-2014
Door opgravingen van medewerkers van RAAP komen bouwrestanten van 16 eeuwse huizen en de 14 eeuwse stadsmuur te voorschijn. In het hofje, dat ligt tussen de Westwal en de Vughterstraat, bouwt Bouwbedrijf Hoedemakers enkele stadshuizen rond een binnenplaats. Zie artikel ‘Start bouw stadswoningen door Hoedemakers’ dd. 27 april 2014.

   

-Boven: De toegang naar het toekomstige Berewouthofje gezien vanaf de binnenplaats. Op de achtergrond de Berewoutstraat.
-Rechts boven: Ruben Hoedemakers [r.]  en Ruud Beelen van het bouwbedrijf Hoedemakers komen toevallig op bezoek.
-Rechts: Close de trap [onder] naar de kelder [met bogen rechts].foto's © paul kriele, 18 juli 2014.
 

Bij de ingang gezien vanaf de Berewoutstraat liggen de fundamenten bloot van een woonhuis van de 17e eeuw. Daaronder zijn de traptreden van een kelder van ongeveer de laat 17e eeuw zichtbaar, vertelt Twan van Rooy van RAAP*. Maar we hebben nog niet alles op een rij, doordat er sprake is van diverse niveaus. De kelder onder de achtermuur van het huis geeft toegang tot nissendie begrensd
Worden door bakstenen bogen. Daar was de opslag van bijv. wijn. Van Rooy: Bij deze ingang gaan wij niet erg diep zoeken naar vroegere fasen ivm een lichtere bebouwing.
-Boven: Het binnenterrein met zicht op de bebouwing langszij Achter de Boomgaard .
-Rechts: Graafwerk langs de 14e eeuwse stadsmuur [op deze foto's rechts achterin]. Maar dit gebied is door 19e eeuwse bebouwing verstoord.
-Rechts: Onderin zijn de oudst aangetroffen -16e eeuwse- poeren of  fundamenten zichtbaar.


foto's © paul kriele, 18 juli 2014.


Op het achterterrein valt de graafmachine op die bezig is langszij de oude stadsmuur, de tweede van de stad van rond 1320. Deze muur, die hier komt vanaf het Mariabastion en het terrein dwars kruist, gaat naar de Kuipertjeswal.
Maar dit stukje van het toekomstige hofje is verstoord door 19e eeuwse bebouwing vertelt de projectleidsters Els Romdags. Els wijst op enkele 16e eeuwse poeren of muurresten. ‘Dat zijn tot nu toe wel de oudste muurresten, die we hier aantroffen,’ aldus de archeologe van RAAP.

Jos Hanssen, die bezig is op het gedeelte dat grenst aan de achterzijde van de Berewout-, of Belse kazerne [gebouwd in 1742], komt aanzetten met de hals van een Baardmankruik. Deze luxe luxe aardenwerk wijnkan is afkomstig uit het Rijnland.
   
 -Boven: Een baardmankruik uit Rijnland, een van de vondsten naast  botten en uitgesneden botten voor rozenkransen e.d., die werden aangetroffen.
-Rechts boven: het deel van het hofje dat grenst aan de Berewoutkazerne. Rechts is Jos Hanssen aan het onderzoek bezig.
-Rechts: Een door RAAP getekende plattegrond
.

foto's © paul kriele, 18 juli 2014.
 

*RAAP

De naam RAAP betekent Regionaal archeologie-, en archiveringsproject, maar altijd wordt van dit bijna 30-jarig instituut, kortweg de naam RAAP gebruikt


Terug naar boven