Zoeken
Bossche Kringen met speciale editie over Jeroen Bosch
Printerversie |
Het decembernummer van Bossche Kringen staat geheel in het keken van Jeroen Bosch.
Commissaris der Koning Wim van de Donk en burgemeester Ton Rombouts doen een voorwoord.
‘Met dit Jeroen Boschjaar willen we de stad wereldwijd in de belangstelling plaatsen en ook de economische aspecten van de stad op de kaart zetten,’schrijft Rombouts.
Wim van de Donk richt zijn pen op de bijzondere Jeroen Boschtentoonstelling, ‘..waar Bosch met zijn merkwaardige figuren fascinerend zal zijn voor de moderne mens. Daardoor en door diens vakmanschap maakt die expo zo belangrijk.’
De redactie schrijft onder meer over de expo in het Groot Tuighuis, waar de stad van Bosch virtueel tot leven komt
en waar een inkijkje wordt gegeven in een doorsnee Bossche woning. Daar staan ook de gereconstrueerde huizen waar de Boschfamilie iets heeft nagelaten.
Ook krijgen we in een artikel over het Zwanenbroedershuis meer over Jeroen Bosch als een gezworen broeder te weten, die in opdracht van deze oudste – religieuze -orde enkele werken heeft gemaakt.
De Special van Bossche Kringen bevat niet alleen leerzame en interessante artikelen, er staat ook nieuws in en de afbeeldingen zijn prachtig. |
Het nummer van ‘Bossche Kringen Special’ bevat erg interessante en leerzame artikelen en mooie afbeeldingen van werken van Jeroen Bosch.
Maar een paar maal wordt de schrijver van het onlangsv erschenen 'Jeroen Bosch voor beginners' onderuit gehaald. Deze Frank van Geloven doet nogal boute beweringen. ‘Hij speculeert’, schrijf Bossche Kringen.
Het geboortehuis van Jeroen zou in de Vughterstraat hebben gestaan en de Tuin der Lusten heeft in de kamer van Philips II van Spanje gehangen. ‘Daar was het schilderij te groot voor…’, aldus Bossche Kringen.
Ofwel, zegt de redactie, ‘Van Geloven zou meer –controleerbare- bronnen moeten toepassen. Want ook is niet zeker of Jeroen op Markt 61 ‘In den Salvatoer’ een eigen atelier had.’ Bossche Kringen Special: ‘Het bewijs ontbreekt’.
Bronzen maquette van Ljubljana, zoals een vergelijkbare ook in de Bossche binnenstad komt te staan. foto © Bossche Kringen Special, december 2015. |
Bosch Research and Conservation Project [BRCP]
Dankzij het onderzoeksproject, officieel Bosch Research and Conservation Project [BRCP], heeft Den Bosch 20 werken van Jeroen Bosch naar de stad weten te halen. In principe was het project bedoeld die werken te onderzoeken en anderzijds zich in te zetten voor conservering en restauratie.
Er werden elf van de 20 Bosch’ schilderijen gerestaureerd. Het Prado en het Patrimonio Nacional in Spanje ging ook over tot de restauratie en wel van twee drieluiken.
Het resultaat van dit BRCP verschijnt in februari 2016 in zie www.boschproject.org boekvorm. Daar zit nieuws in, o.a. over de betekenis van de iconografie en de herkomt van de schilderijen.
Ook nieuw is dat er in 2016 een nieuwe maquette van de stad komt. Het toont een beeld van de stad, kort na de het leven van Jeroen Bosch. Ljubljana en Deventer hebben ook al een gelijksoortige maquette [schaal 1:800], die in de openbare ruimte staat en hufterproof is en voor blinden tastbaar.
In deze decembereditie van Bossche Kringen staat het hele programma van het Jeroen Boschjaar, maand voor maand, uitgebreid vermeld.
Terug naar boven