Wethouder Van Olden zet eerste ‘schop’ voor opgravingen Pieckepoort

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-04-2016 | Gewijzigd op: 19-04-2016
Dinsdagmiddag 19 april 2016 werd rond 14.30 uur onder meer met een graafmachine en even later met een schop de eerste restanten van de Pieckepoort blootgelegd. Die poort met vele torentjes, vandaar Piecke, stond vanaf [1e keer] 1399 op het Vughtereind [Wilhelminaplein].

Situatie in1834 naar een aquarel van A. van Engelen.

De bedoeling is deze resten, die al eerder in kaart zijn gebracht zodat het makkelijker zoeken is, volledig bloot te leggen om later te bezien wat er mee gaat gebeuren. Vrijwilligers kunnen de deskundige archeologen behulpzaam zijn*.
‘De enorm versierde poort werd in de 80-jarige oorlog al aanzienlijk beschadigd en is in 1890 afgebroken,’ vertelt Ronald van Genabeek ter plekke. De poort is tot ongeveer 1 meter onder maaiveld gesloopt. Het werk, waaraan geen tijdschema zit gekoppeld, geeft de onderzoekers alle tijd. Het publiek kan ter plekke [in en vanaf containers],of via een webcam [op flat v/h Nilmij] en de site  www.erfgoedshertogenbosch.nl/pieckepoort   het werk volgen.

   
 foto's © paul kriele, 19 april 2016.  Overzicht van het Wilhelminaplein, waar de Pieckepoort  tot 1890 stond en waar dinsdag 19 april 2016 de eerste schop door Wethouder Huib van Olden werd gezet.

Wethouder Huib van Olden, gezeten in de cabine van de graafmachine, verrichte enig voorwerk, maar onderbrak dat deel door specifieke met de schop verder te gaan, waardoor de contouren van de [noord-westelijk deel] poort zichtbaar werd. Er kwam maar een klein stukje natuursteen, als bekleding van het hardsteen, bloot.

Van Olden begroette na deze klus, de aanwezige cultuur-historici, erfgoedliefhebbers en archeologen. ‘In dit Jeroen Bosch jaar is het belangrijk ’zijn’ poort te laten zien. De poort waardoor hij vaak naar de Markt in Vught moet zijn gelopen. Hiermee brengen we een ode aan de beroemde Bossche kunstenaar. Er hebben al van allerlei tekeningen op social media en in de krant gestaan. Maar dit is wat het echt is.., ’aldus de wethouder.’

   
Met lieslaarzen aan, alsof het zijn
dagelijks werk is, schraapte wethouder Van Olden voorzichtig wat zand weg. Ronald van Genabeek kijkt toe en geeft nog wat instructies. Aan de hand van een plattegrond toont
Ronald vervolgens wat er onder die grondlaag zit
.

foto's © paul kriele, 19 april 2016.
 

Bericht Vrijwilligers voor Pieckepoort opgravingen gezocht dd. 31 maart 2016.
De werkzaamheden zijn te volgen via de webcam van  www.s-Hertogenboschopdekaart.nlTerug naar boven