Herman Moerkerkplein: Herstel 13e eeuwse waterpoort en stadsmuur

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-08-2022 | Gewijzigd op: 11-09-2022
Herman Moerkerkplein: herstel historische [13e eeuwse] watertoren en  13 e eeuwse stadsmuur
Vergeleken bij het ontwerp [zie bericht van april 2021 hieronder] is dit het nieuwe en definitieve ontwerp van de te herstellen 13e eeuwse waterpoorttoren en 13e eeuwse stadsmuur op het Herman Moerkerkplein. tekening © hans van heeswijk, 2022

Na de zomer start de eerste werkzaamheden van het herstel van de 13e eeuwse watertoren en een deel van de eerste stadsmuur. Begonnen wordt met de funderingen. Daarop volgt de restauratie van de waterpoorttoren met een stalen constructie, en de voormalige kademuur. Ook worden de perceelsscheidingsmuur en de kademuur gerestaureerd. Volgend jaar wordt de Groote Stroom, die met twee takken door de oude volksbuurt De Pijp liep, ter plekke open gelegd.
Eind 2023 hoopt de gemeente met dit werk [‘het parkje’] klaar te zijn. Aan dit werk zit een opleidingstraject gekoppeld: Jonge en ervaren vaklieden worden ingezet bij een te slopen tuinmuur. Die bestaat uit historisch metselwerk.
Architectenbureau Hans van Heeswijk heeft het ontwerp van april 2021 verder uitgewerkt en geperfectioneerd. 

Bericht van 2 april 2021 Ontwerp voor herinrichting Herman Moerkerkplein 
Ontwerp van architectenbureau Hans van Heeswijk.© maart 2021.

Architectenbureau Hans van Heeswijk heeft het ontwerp bekend gemaakt voor de herinrichting, tevens terugbrengen van [delen] van de middel eeuwse waterpoort en de stadsmuur op het Herman Moerkerkplein.
Het gaat om het Noordelijke deel tegen de voormalige regentenkamer van het GZG aan. Daar wordt de toren gerestaureerd en binnenin een parkje aangelegd. De opstapplaats met podium aan de Dieze blijft bestaan.
Uitgangspunt van het bureau is van het Herman Moerkerkplein een parkje bij een 13e eeuwse stadsmuur te maken. Die teruggebrachte deels gerestaureerde muur wordt 13 meter lang.
De oude ziekenhuisgebouwen van het GZG [regentenkamer]  wordt een brouwerij met tuin[lees terras] .

Bericht van 13 mei 2018 Start aanpak Herman Moerkerkplein
Herman Moerkerkplein

Sfeerplaatje van Herman Moerkerkplein met rechts
de voormalige bestuurskamer
van de Regenten van de
Godshuizen. Middenin een
van de twee torens van de waterpoort
.

foto © olaf smit, najaar 2107.
...............................................................
Deze week begint de gemeente op het Herman Moerkerkplein met de voorbereidingen voor het hestel van het muurwerk van een van de twee waterpoorten* in de stad en de herinrichting van dit gebied binnen die toren.
Dat bestaat voorlopig uit archeologisch onderzoek en het weghalen van boomwortels.
Voor dit karwei is bijna zes ton gereserveerd. Het bestaat uit het heropbouwen van de middel eeuwse stadsmuur en het herinrichten van een stadsparkje wat daar op aan sluit.
Binnendieze bij Herman Moerkerkplein

Links een van de  twee torens van de waterpoort.
Rechts vooraan de apotheek van het oude ziekenhuis en daarachter de lokalen va de regenten van de Godshuizen.

De Binnendieze werd in de jaren 60
vanaf de Waterpoort gedempt, maar keert
mogelijk terug in het nieuwe Gasthuiskwartier.


© archieffoto
.................................................................................................
*Nog een waterpoort stond op de kop van de Binnenhaven. Deze waterpoort ‘De Boom’ is tussen 1350-1400 gebouwd. De waterpoort op het Herman Moerkerkplein dateert van 1225.
Vanwege deze aanpak en het openleggen van dit gebied moest Moyses’ Bosch op zoek naar een andere locatie. [Bij Kathrien en per 01012019 schoolcomplex Elzenstraat].

Terug naar boven