Sloop aangekondigd KPN-complex Prins Bernhardstraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-12-2018 | Gewijzigd op: 24-12-2018
Prins Bernhardstraat in de in 1936 aangelegde straat op de nummers 12 [links] voorheenen het Districskantoor met  en 14 [recht vooruit], resp. Districtskanoor  met de administratie en Telefoondienst [de telefonisten van 008]. De gebouwen dateren van nr. 12 kort vóór de oorlog. Maar werd in de oorlog zwaar beschadigd en in 1948 na herstel heropend. De voormalige Telefoondienst op nr. 14 is van 1965. Daar zitten momenteel kleine kantoren in.


foto © paul kriele, 24 december 2018.
..............................................................................................

Hoofdgebouw
Volgens een officiële bekendmaking in het gemeenteblad dd. 21 december 2018 wordt op basis van een bouwbesluit de sloop aangekondigd van het hoofdgebouw van het KPN- complex op Prins Bernhardstraat 12. Dit als 'hoofdgebouw' aangegeven deel raakte in de oorlog zwaar beschadigd, maar werd na herstel  in 1948 weer heropend. 
Van het het links van  de portiek  op nr 12 -[voorheen het districtskantoor]-  gelegen deel blijft het voorste straatdeel gehandhaafd. Maar de achterbouw met de oude magazijnen en het in  de Mortel gelegen deel van de bebouwing rondom de eigen parkeerplaats gaan tegen de grond..
Nummer 14,  met de riante toegang en met de daar aanwezige, historische wenteltrap en de glas in loodramen van Marius de Leeuw, en de vleugel rechts daarnaast, blijven behouden. Dat heette de Telefoondienst en dateert van 1965. Er zijn zitten momenteel kleine kantoren in.
Maar de relatief nieuwere achterbouw op de binnenplaats en aan de Weversplaats en in de Mortel verdwijnen.

Onlangs zijn, na bijna zes maanden werk, door Konings de glasvezelkabels vanuit Arnhem/Nijmegen en vanuit Tilburg, Eindhoven en Vught omgelegd van de zijde Weversplaats juist naar dit hoofdgebouw.....

Bericht van 8 januari 2015 !! Ontwikkelingen met KPN-gebouw Prins Bernhardstraat duurt nog jaren KPN gebouw Prins Bernhardstraat
Een schildersbedrijf is aan de zijde Weversplaats bezig iov eigenaar Maarten de Gruyter het lijstwerk te meten voor een offerte, want het gebouw blijft nog een paar jaar dienst doen voor
KPN en enkele onderhuurders...


foto © paul kriele, 2 maart 2015.

Bericht van 8 janauri 2015: Duurt nog jaren voordat KPN gesloopt wordt
Het  vrijkomen, de sloop en de nieuwbouw op het terrein van KPN [voorheen PTT-Telecom] in de Prins Bernhardstraat duurt nog jaren. Dat blijkt uit een toelichting van de ontwikkelaar Bob Sanders van Boelens DeGruyter, die het complex in december 2009 aankocht voor een nieuwe binnenstadsontwikkeling. Die deal was overigens tot wederzijds - commercieel- genoegen. Door de verkoop ontving KPN kapitaal voor de aanleg van glasvezelkabels.
 Het KPN- complex in de Prins
Bernhardstraat kom op zijn vroegst pas in 2018 vrij.


foto © boelens de gruyter

Er zijn diverse factoren die de toekomstige ontwikkeling van dit deel van de binnenstad vertragen:
-de aanleg van glasvezelkabel heeft in diverse delen van de provincie, waaronder de regio Den Bosch op zich laten wachten. Die vertraging biedt KPN ruimte dat project af te ronden.  
-De kantoren in het gebouw zijn veelal aan aanverwante ICT-, en internetbedrijven verhuurd. Hierdoor heeft KPN het huurkontrakt voor haar- voormalig eigen- gebouw, verlengd, zonder meer tot 2018.
Partijen bieden elkaar de mogelijkheid die datum wederom te verlengen, zo blijkt uit de toelichting door Sanders.

Het blijkt dat van de KPN-complexen die Boelens De Gruyter aankocht, alleen Amsterdam Middenweg  het eerst aan bod komt. 'Maar ook daar kan het nog wel twee jaar aanlopen, vooraleer er iets gebeurt,' aldus de ontwikkelaar.

>Zie ook de site van Boelens De Gruyter, mede
mbt andere [KPN-]projecten in Venlo, Amsterdam en Maastricht : Boelens De Gruyter
>>Zie eerdere berichten over KPN-complex   o.a. dd. 5 juli 2011.

Terug naar boven