KPN: spectaculaire sloop van vleugel op hoek Weversplaats-Mortel

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-03-2021 | Gewijzigd op: 25-03-2021
Spectaculaire sloop van de vleugel Weversplaats-Mortel
..................
Breken en nathouden vanwege de stof. Zo ging de mamoetkraker van RGS woensdag 24 en donderdag 25 maart 2021 op de hoek Mortel -Weversplaats te keer.
foto © paul kriele, 25 maart 2021.

De mamoetkraan[grijper] van RGS en kraanbedrijf Van Riel pakten vanaf woensdag 24 maart 2021 de hoek Weversplaats-Mortel aan. Dat werd een precaire zaak omdat tussen het te slopen KPN-complex  en de appartementen in de voormalige Mortelkazerne op deze locatie slechts 8 meter tussenruimte bestaat.
Daarom werd naast de mamoetkraan uitgerust met enorm krachtige grijper, ook het kraanbedrijf Van Riel ingeschakeld. Die kraan had een meters hoge rubberen mat opgehangen om het vallend gesteente op afstand van de er tegenoverliggede appartementen te houden. Het werd natuurlijk letterlijk genomen, een puinhoop aan de foto's te zien:  een soort Syrisch oorlogsgebied.
De oude kazerne was met betonnenblokken en houten panelen voor de ramenuit veiligheidswege al gebarrikadeerd. 

Historische terugblik
Het is 40 resp. 30 jaar geleden  dat  in vergelijkbare grootte in de binnenstad, een complex werd gesloopt. Dat waren de De Gruyterfabrieken in de Orthenstraat [vanaf september 1980] en resp. het Groot Ziekengasthuis [vanaf november 2017] aan het kanaal /Lange Tolbrugstraat. 
......................
-Hierboven: Zicht op de Oude Hulst en vooraan Weversplaats. Achteraan links het gebouw van Rijkswaterstaat.
-Hieronder: Inkijk in de Mortel met rechts een stukje dakrand van de Mortelkazerne.
-Onderaan: Zicht op de hoek Weversplaats-Mortel, gezien vanaf de Oude Hulst- Weversplaats. foto's © paul kriele, 24 maart 2021.
...............
..............


Bericht van 18 maart 2021 Metamorfose van KPN aan Prins Bernhardstraat
Opzet en indeling te bouwen 'Amadeiro', zoals het project door BoelensdeGruyter wordt genoemd. Uitvoering door Jansen-deJong.
De bouw omvat 69 sociale huurwoningen aan de zijde [naast de] Toonzal en Mortel [tegenover het Design Museum Den Bosch]
en 132 appartementen op het middenterrein en 26 op de Zuidkant aan de Oude Hulst en Weversplaats, tegenover Zuidwal 12-57.Tesamen 227 wooneenheden.
Daarnaast worden er [slechts] 120 parkeerplaatsen ingedeeld  in de parkeergarage onder het binnenterrein. 

Zie ook bericht Amadeiro van 9 juli 2020 over de opzet en inhoud compel;x op KPN terrein Amadeiro genoemd.
 


-Boven: KPN: Inkijk op het binnenterrein van KPN waard het sloopafval gescheiden wordt opgeslagen.
-Onder: Sloop van de vleugel langszij de Weversplaats
. foto's © paul kriele,17 maart 2021.
...

Update van bericht [van 11 maart 2021]
Sloop door kraan bvan RGS met sloop/grijp/bek [foto's van 15 maart 2021]
 
De kraan van RGS met de grote, maar niets ontziende bek [grijper] in actie met de vleugel langszij de Weversplaats.  foto's © paul kriele, 15 maart 2021 /16.30 uur.
 
..................
De grote kraan met een nog grotere grijp/sloopbek begon maandag 15 maart 2021 aan de vleugel langszij de Weversplaats. foto's ©  paul kriele, 15 maart 2021.
..................

Bericht van 11 maart 2021: Het karwei [na de asbest verwijdering] richt zich nu op op sloop
 Na het traject asbestverwijdering uit de gebouwen van KPN die gesloopt worden,  richt het werk zich nu verder op de- soms heftige -sloop.
-Hierboven: Het binnenterrein vam KPN, waar al het sloopmateriaal eerst door een machinale knijper wordt verbrijzeld en dan wordt gesorteerd en in diverse containers verdwijnt.
-Hieronder: Op de houten bouwschutting in de Prins Bernhardstraat zijn afbeeldingen van het project aangebracht. foto's © paul kriele, 9 en 11 maart 2021.
.........................
..


Bericht van 2 maart 2021 Asbestverwijdering door AMF afgerond 
Weversplaats: De mannen in blauwe overals met maskers op en uitgerust met onderlinge communicatie-apparatuur beraadslagen nog over de afronding asbestverwijdering.  
foto ©  paul kriele, 25 februari 2021. 

Jongstleden vrijdag 26 februari 2021 is de fase van asbestverwijdering van de ontwikkeling van het KPN- terrein naar Amadeiro, zoals het nieuwe stukje binnenstad , gelegen tussen de Prins Bernhardstraat, de Weversplaats, Mortel en de Oude Hulst heet, afgerond. De laatste resten zijn door asbestverwijderaar AMF verwijderd. Het uitgeklede gebouw is langs de buitenkant opgeruimd en de mannen van het asbestbedrijf zijn op weekeind gegaan. 
De laatste -asbest bevattende -bouwelementen van de zijvleugels van de KPN, zijden Weversplaats en Mortel worden door asbestverwijderaar AMF weggetakeld naar afvalopslag aan zijde Oude Hulst [onderaan].  foto's © paul kriele, 26 februari 2021.

Tot slot werden woensdag 23 maart 2021 nog enkele minitransportverhikels afgevoerd door Schepens Verhuur.
...........................
Als laatste van dat traject werden door Schepens Verhuur enkele kleine transportvehikels afgevoerd. foto © paul kriele , 3 maart 2021.


Terug naar boven