Sloopwerk op KPN-terrein,na defect kraan met monstervergruizer, hervat

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-04-2021 | Gewijzigd op: 03-05-2021
Zicht op de beonboorkraan die al actief is voor de aanleg van een parkeerkelder. Het gebouw links blijft er staan. foto © paul kriele, 3 mei 2021.

Sloopwerk op KPN-terrein hervat
Woensdag 28 april 2021 werd het sloopwerk aan het KPN-complex hervat. De kraan met die grote vergruisbek was gerepareerd. Intussen werd  nog een nieuwe sloopkraan aan het materieel, actief langs Oude Hulst, Weversplaats en de Mortel, toegevoegd.
 

-Hierboven:et sloopterrein van Jansen-de Jong gezien vanaf de flat Zuidwal 12-57. Op de bovenste foto is er al een boor-beton-machine aan het werk. 
-Onderaan: Een dieplader met een nieuwe kraan [voorzien van vergruismond] kon niet verder door de smalle straatjes. De kraan moest zelf zijn weg voortzetten.
  foto's © paul kriele, 28 april 2021 .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bericht van 24 april 2021 Sloopmonster RGS  'verhapt' zich aan KPN-kolos
De sloop van het KPN-complex ligt stil door een defect aan het 'sloopmonster' van RGS.
foto © paul kriele, 23 april 2021.

De sloop van het KPN-complex in de binnenstad kwam vrijdag 23 april 2021 stil te liggen. Het technische deel van de vergruizer van dat sloopmonster raakte defect. De hele dag hebben monteurs en de machinist getracht de machine weer aan de praat te krijgen. Dat niet gelukt.
 Bericht van 14 april 2021 Sloop KPN Impressie van 14 april 2021.

Nog een foto vóór het weekeind van 17 en 18 april 2021. Het sloopmateriaal werd deels gesorteerd en deels afgevoerd. Daardoor zijn de bergen puin al wat geslonken.
Een groot deel van de sloop is al gesorteerd en een ander deel al afgevoerd.
foto © paul kriele, 16 april 2021.

Bericht van 14 april 2021 Slopers van RGS beginnen aan sloop schuilkelder van jaren 50
De slopers, die enkele vleugels van het KPN-complex al hebben gesloopt zijn aangekomen in de Mortel. Aan die zijde bevond zich diep verstopt in de kelder en beschermd door dik beton en stalen deuren een schuilkelder. Die kelder dateert dus uit de tijd van de 'Koude Oorlog', een benaming voor de angst van de komst van 'de Russen'. 
De kelder ingericht voor de directie en enkele medewerkers van het Telefoondistrict 's-Hertogenbosch was ingericht met douche en slaapcellen met stapelbedden, een keukentje en water en energie voorzieningen, zoals elektriciteit die via een generator werd opgewekt en een ventilatiesysteem. De directie van het toenmalige Telefoondistrict 's-Hertogenbosch had zijn eigen kamer en slaapcel en er was voor haar een  commandopost  met verbindingsfaciliteiten ingericht.
Deze 'oorlogsvoorziening' heeft nooit dienst hoeven doen. Maar na een kleine 70 jaar verdwijnt ook de tegen kernwapens bedoelde schuilplaats.

De sloop van dit moment 13 en 14 april 2021 aan de zijde Mortel
..........................

Zicht op de locatie aan de zijde Mortel waar zich de atoomkelder van PTT Telefoondistrict 's-Hertogenbosch bevond. .
Op de bovenste foto is rechts een stuk van de voormalige Mortelkazerne te zien. 
foto's © paul kriele, 13 en14 april 2021.
----------------------------------------------------------------------------

Artikel van augustus 2009:  Kernwapenvrije schuilkelder uit de periode van de Koude Oorlog*
Ook is er in de kelder, op de hoek Weversplaats-Mortel, nog de schuilkelder die met stalen deuren en dikke muren bescherming bood aan een aanval met kernwapens. Die kelder, met een aan te trappen generator, slaapkamertjes met stapelbedjes voor het personeel en eentje voor de directeur, douches, toiletten en een keuken, is een ‘overblijfsel’ van de ‘Koude oorlogsjaren 50 en 60’. .
 
.........................
........................
........................

Bij de foto's hierboven.De kantine, het magazijn en een slaapvertrek met stapelbedden. 
foto's © paul kriele, 8 juni 2009. 
----------------------------------------------------------------------------------
............................................
........................
.......................
Handmatige opwekking van elektriciteit, een lucht verversingssysteem  en een fietsgenerator voor de opwekking van elektra. 
foto's © paul kriele, 8 juni 2009
---------------------------------------------------------------------------------------------
Uitleg van Erfgoed bij de atoomkelder van de voormalige PTT
Onder dit enorme gebouw bevindt zich sinds de jaren 70 een atoombunker. Tijdens een kernaanval was het namelijk van groot belang dat de telefoonlijnen bleven werken. De telefooncentrale had daarom een eigen schuilkelder. Inrichting De kelder bevindt zich onder de oostelijke vleugel van het complex. Als je de trappen afdaalt kom je verschillende douches tegen om – voor zover mogelijk – de straling van je af te wassen.
De eerstvolgende ruimte is meteen de grootste: het dagverblijf, compleet met keuken en bar. Dagverblijf met aan de linkerkant de bar en keuken Aan de linkerkant zijn twee gangen die leiden naar meerdere slaapzalen, douches en wc’s. Eén gang is voor de dames en één voor de heren. De directie had een eigen ruimte.
Tegenover de ingang van de bunker is de noodcentrale. Deze ruimte is volledig bekleed met koper om de gevaarlijke straling buiten te houden. In de aangrenzende ruimte staat een generator die is aangesloten op vier fietsen. Overal in de bunker zijn kleine nooduitgangen achter stalen deuren die uitkomen op verschillende plekken rond de telefooncentrale.
Bron: Erfgoed Den Bosch.
 
..........................
.......................
..........................
Van boven naar beneden de centrale commandopost, landkaarten van het telefoondistrict en het verbindingsinstrumentarium .
foto's © paul kriele, 8 augustus 2009.
 

In de kelder waren dames en heren gescheiden als het om meer persoonlijke zaken ging, zoals slapen en sanitair. De directie had een eigen ruimte. 
De douchecel.


 

Terug naar boven