KPN-terrein: Archeologen ontdekken weer eens een Diezeloop

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-06-2021 Bij hun onderzoek op het voormalige KPN-terrein in de binnenstad hebben de archeologen van BAAC een oude Diezeloop [14e /15e eeuws] en een gele zandlaag [14e eeuws] bloot gelegd. Die bevindt zich 2.50 m onder het huidige maaiveld. Het grondpeil liep van de Prins Bernhardstraat richting de funderingen van de huizen die verder Zuidwaarts, richting Weversplaats [mei 2021] werden blootgelegd, hoger op.
-Hierboven: Het onderzoeksterrein langszij de Prins Bernhardtstraat [bovenin]
met links Sjaak Mooren en daarachter de gele zandlaag [ 14e eeuws].
-Hieronder: De witte E-laag door vertering die kleur gekregen en daarachter [middenin de foto] de donker bruine grond  die op een Diezetak duidt.
 
foto's © paul kriele, 15 juni 2021. 
..............................

In de nog niet echt onderzochte Diezetak [ die globaal van Oost naar West liep], kwamen tot nu toe wat scherven aan de oppervlakte.

De stad zag er vroeger [vijf eeuwen geleden] hobbeliger uit, legt Sjaak Mooren van de BAAC uit. De Prins Bernhardtstaat was er tot in de jaren dertig nog niet en dus ook geen lintbebouwing aldaar. Wel aan de Oude Hulst, waar eerder al opgravingen gebeurde en waar het onderzoek later wordt voortgezet, als overigens over het gehele terrein.
Aan de Noordkant van het KPN-terrein,  kwamen ze wel enkele houten paalgaten tegen. Maar dat wil niet zeggen dat ze van bebouwing afkomstig zijn. Dat moet nog verder worden onderzocht.