KPN terrein archeologen vinden 16e eeuws narrenfluitje

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-06-2021 | Gewijzigd op: 07-10-2021


Het terrein even naast
het meest Noordelijk kant van het KPN-terrein.


foto © paul kriele, 12 juli 2021.
..........................................


Bericht van 25 juni 2021 Narrenfluitje gevonden in bodem Noordelijke punt van het KPN- terrein
Voor uitgebreide informatie kijk op Erfpoed 's-Hertogenbosch 

 
Het gebied tussen de Zuidwal, Spinhuiswal en Beurdsestraat met toen nog de moestuinen  achter de lintbebouwing van Beurdsestraat-Weversplaats en Oude Hulst richting St.Jorisstraat. De St Cathrien bovenaan in het midden en Bastion Oranje links onder en de moestuinen  rechts en rechts daarnaast de Mortelkazerne.  foto © 1930 erfgoed

Op KPN-terrein vonden archeologen van de BAAC een 16e eeuws narrenfluitje

Archeologen van de BAAC hebben op het voormalige KPN-terrein een 16e eeuws narrenfluitje opgegraven. In dat gebied was al vanaf de 14e eeuw bewoning maar alleen langs de route Daarbinnen bevonden zich moestuinen. Het kleine geboetseerde fluitje van steengoed lag op het achter terrein van de huizen -waar ook aan de zwarte grond-zich afvalbergen bevonden. Raeren in België, dichtbij Aken was een centrum van steengoed kannen. Het fluitje was een bijproduct Die lintbebouwing moet gezien worden vanaf Beurdsestraat- via Weversplaats en Oude Hulst- naar de St.Jorisstraat. Daarbinnen bevonden zich moestuinen en afvalbergen ook van verbrande spullen[ zwarte grond]. In de 16e eeuws hadden narren aan bijv. het hof een -vermakelijke rol en zetten ook wel de hoge heren en de geestelijkheid te kakken. Ook zijn er bij de beeldjes op de bogen van de Sint Jan doedel spelende narrenfiguren aanwezig.
Bron: Erfgoed Den Bosch, juni 2021.
 
Het onderzoeksterrein op de Noordkop van de KPN-binnenplaats. foto's © paul kriele, 24 juni 2021.
Hierbij het geboetseerde beeldje van steengoed: een narrenfluitje
. foto © erfgoed juni 2021.
..............
.............................

Aan de Prins Bernhardstraat, in de jaren eind dertig aangelegd, kwam een PTT -telefooncentrale te staan. Het meest Noordelijke deel van de nog bestaande vleugels dateert van 1936. Daarvoor zaten de telefonistes van de PTT op de Markt boven het Vleeshiuis/later Boterhal en weer later C&A dat herkenbaar was aan een houten torentje.
Na de oorlog moest er door een verwoesting van een deel van die centrale een nieuw vleugel bij komen.Intussne eind jaren 30 was de Prins Bernrhardstraat aangelegd Beodled als een ontsluiting door de polder naar Vught.Kort na de oorlog begint herstel van deerste bpouw eneen uitbriedsing andeNorodizjde daarvan. In 1947 wordt aande Mortel  de administartie vande PTT gebouwd..,
Na een noodgebouw in 1952 volgt nieuwbouw in 1955. Dat vervangt de handmatige bediening door telefonistes. Pas in 1953 komt de bouw van de centrale hoofdingang aan de beurt met de kunstigedraaitrap en glas in loodramen van Marius de Leeuw en boven het portaal een beeldhouwwerk van Niel Steenbergen [vijf telefonernde vrouwen...].Ondanks de automatisering blijven nog jaren lang telefonistes er hun werk doen. 
 

Terug naar boven