Infoavond over project Amadeiro [voorheen KPN] in MariŽnburg

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-06-2022 | Gewijzigd op: 04-06-2022
Info avond door BoelensdeGruyter over nieuwbouw Amadeiro op locatie KPN in het auditorium van JADS [Mariënburg] op 1 juni 2022.

Projectleider bij eigenaresse BoelensdeGruyter Rogier Rombouts verwelkomde in het auditorium van JADS [Jeroen Bosch Academie of Data Science] de circa 40 aanwezigen bewoners rondom de KPN aan de Prins Bernhardstraat en voegde daar meteen zijn dankbaarheid aan toe over de flexibiliteit en vertrouwen en belangstelling die de bouwers van aannemer Janssen de Jong van de omwonenden hadden ervaren. Behalve van BoelensdeGruyter waren er ook leden van de aannemer Janssen de Jong en van Voss architectuur aanwezig.
In 2009 verworven door BoelensdeGruyter en in 2017 is met de planontwikkeling begonnen.
 
Projectleider Rogier Rombouts van BoelensdeGruyter in zijn welkom aan een bijna 40 koppig publiek van buurtbewoners in het auditorium van JADS aan de Sint Janssingel 92. 
foto © paul kriele, 1 juni 2022.

Programma Het programma bestond uit informatie over de twee bouwdelen. Aan de Mortel en Prins Bernhardstraat [naast de Toonzaal/Willem Twee] het bouwblok Noord van 62 sociale huur appartementen in het midden segment Prijzen vanaf €750 --€ 1000 per maand. En aan de Zuidkant 158 vrije sector huurappartementen [studio’s en meerkamerappartementen]. Prijzen van € 1000 - € 1800 per maand.
Voor bepaalde appartementen bestond al veel belangstelling [zelfs de sociale huurwoning leverde 905 reacties op].

Oplevering en informatie
De oplevering van de bouw aan de Mortel gebeurt al deze zomer en die van de bouw van 158 woningen aan de Zuidzijde staat gepland in het eerste kwartaal van 2023. Met het verwijderen van de steigers wordt al [aan de Mortelkant] vanaf 2 juni 2022 begonnen, zodat de gevels met raampartijen zichtbaar worden.
Er komt nog een open dag [op 28 juni a.s.] en verder volgt er regelmatig informatie over het verloop van de bouw, zoals bijv. over het bereiken van het hoogste punt.
Ook kondigde Rombouts al aan dat er op de hoek Prins Bernhardstraat- Oude Hulst aan de gevel een Mariabeeld [verworven van het bisdom] wordt aangebracht, als markeringspunt van de bidroute van de Bossche Maria-omgang.
De sloop van de atoomkelder uit de jaren vijftig op de hoek Mortel -Weversplaats.
foto © paul kriele, 7 juli 2021.

De sloop is redelijk goed verlopen maar er kwam tot onze verrassing een door KPN [of toen de PTT] een niet ingetekende kelder tevoorschijn. Niet de schuilkelder, die was wel bekend. Die is door een speciale trillings-vrije techniek verwijderd kunnen worden.
Rombouts tot slot: Het programma deze avond wordt afgesloten met een infomarkt waar vragen, die ook terloops zullen opdoemen, gesteld kunnen worden, aldus Rogier Rombouts.
De zaal [auditorium]  van het JADS in Mariënburg aan de Sint Janssingel 92.
foto © paul kriele, 1 juni 2022.

Middenblok of schakelgebouw
Verder richtte het programma zich op het middenblok ofwel schakelgebouw dat door Robert van der Walle werd aangekocht. Het betreft de oude hoofdingang gelegen tussen de telefooncentrale/ magazijn aan de linker kant en de kantoorvleugel rechts gelegen die door de middenblok geschakeld gaan worden, vandaar schakelgebouw.
Informatie over de bouw
Namens aannemer Jansen de Jong gaven uitvoerder Ronald de Kleef en tweede projectleider Davy Nielsen uitleg over de bouw. Het duo, uitvoerder en tweede projectleider deden dat voor ons leken erg uitbreid. Maar over die technische aanpak zijn gelukkig tal van plaatsjes beschikbaar…
Bert Voss van Voss architecture
Een groot deel van de avond werd besteed aan een nieuw element binnen Amadeiro. Het betreft een interessante koppeling [vandaar schakelgebouw] tussen de linker [voormalige telefooncentrale] en rechter vleugel [voorheen administratie en directie van voorheen PTT].
Het moderne kantoorgebouw bestaat uit beton en ijzer. Maar in de gevel van dat transparante gebouw overheerst de rode baksteen die er kunstig wordt ingemetseld. Dat maakt de combinatie met de oude bakstenen uit de beide vleugels. Voss benoemt het een ‘ensemble’, maar ook een ‘ dynamisch statement’. 
Prins Bernhardstraat. De nieuwe entree van het schakelgebouw van Robert van der Walle,  dat een 'Welkom aan de stad zal  uitdragen.
Het is ook de toegang naar de binnentuin.
foto © voss architecture 2022.
............................................. 

 

Deze toelichting deed Bert Voss van Voss Architectuur, die als thema naar voren bracht ‘Work has left the building’. De eigenaar van dit nieuw op te zetten markante kantoorblok Robert van der Walle van L-founders of Loyalty bedacht samen met architect Voss voor deze ‘onderscheidende’ kantoorblok een originele opzet. In zijn lange bestaan richt dit marketing gericht Bossche bedrijf zich, zoals ook de andere takken van zijn onderneming op de grote jongens in de supermarktenbranches, wereldwijd overigens.
Architect Bert Voss heeft samen met zijn baas een opzet onder thema’s bedacht. De vier etages, elk aan weerszijde van het kantoorblok ingedeeld, stralen een bepaald thema uit, afgeleid van een land [zoals Californië met een Bernardus life style, of Japan, of een Italian plaza], of een werelddeel [bijv. oriëntal Azië].
De binnentuin met onder meer een glazen zuil waarin de  glas in loodramen van Marius de Leeuw worden getoond.  foto © voss architecture 2022

In het pand zijn keukens, woonhoeken, chilly zitplekken en negen slaapzalen onder een houten balkenplafond ingericht. [Bewaard gebleven uit het oude pand op deze plak..] De logies vormen een integraal onderdeel van het totale kantoorconcept, passend bij het Zuidwalkwartier door de interactie met de omgeving. Het was adembenemend om naar deze uitleg en opzet te kijken, onwaarschijnlijk en super nieuw van opzet. Maar wel alleen waar managers van [internationale] supers voor naar Den Bosch komen ‘winkelen’ om er marketing - op hun klanten gerichte – acties te komen bewonderen. Voss spreekt over ’samenwerken en ontmoeten’.

Ook al neigt dit nouveauté op marketing gebied naar een gezellige horecazaak en verblijfshotel, het is een besloten commerciële bedoening. Al zou een Bossche stapper er graag eens willen vertoeven. Er was al een enthousiaste bewoonster die zich aanmeldde [gelokt door de presentatie van Voss] om in een van de  keukens of aan de bar tekomen helpen... 
Kunstobjecten
Terzijde werden de aanwezige kunstobjecten uit het oude gebouw nog genoemd. De glas in loodramen van Marius de Leeuw komen in een hoge glazen- van binnen uit verlichte - zuil te hangen. Die zuil krijgt een plek in de binnentuin. En de beeldengroep van Niels Steenbergen krijgt een plaats in een van de toegangen aan de Mortelzijde. Ook het oude muurtableau van 1937, uit de tijd van het Telefoondistrict ’s-Hertogenbosch, zal opvallend aanwezig zijn in de grote entreehal.
De oude hoofdingang met de beeldgroep van Niels Steenbergen.
Rechts de muurtegel uit het PTT -tijdperk.

Na afloop verspreidden de aanwezigen zich in het auditorium naar de vier infotafels om daar hun vragen kwijt te kunnen aan de heren van BoelensdeGruyter en van aannemer Jansen de Jong. 

Terug naar boven