Record aantal maquettes Knekelhuis 'Orthen'

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-06-2009 | Gewijzigd op: 10-06-2009
De BAI heeft voor de hieronder aangekondigde prijsvraag 'Ontwerp een ossuarium [knekelhuis] voor begraafplaats Orthen'  94 inzendingen ontvangen. Voorzitter Michael Bol noemt dit een absoluut record in de reeks prijsvragen die de BAI heeft uitgeschreven. De maquettes zijn allen van een hoog nivo. 
Vanaf maandag 8 juni 2009 is er van de inzendingen een expositie ingericht in het Stadskantoor.
zie ook BAI-inzendingen

Hoewel de Begraafplaats Orthen, toen het nog Groenendaal heette in 2002 de Brabantse Monumentenprijs verwierf, mag er best eens iets aan de paden, de inrichting en de hoofdingang verbeterd worden, zo bleek uit een lezing voor de BAI.

foto © gerard monté, 7 februari 2007.

Twee lezingen over begraafplaatsen markeerden dinsdagavond 14 april 2009 in de Toonzaal de aanloop naar de bouw van een knekelhuis, zoals het populaire woord voor ossuarium is. Bij gelegenheid van 150 jaar ‘Begraafplaats Groenendaal’ [2008], zoals voorheen ’Orthen’ heette, kwam de vraag boven een Ossuarium te ontwerpen. Daarvoor is nu een prijsvraag gestart.
‘Orthen’ kampt met ruimtegebrek en wil, zoals eerder bericht [bericht dd. 3 maart 2009], bijv. de hoogte in. Vorig jaar is ook een structuurvisie aangekondigd, een plan dat tot een efficiënter en mooier gebruik van de begraafplaats moet leiden. Immers ‘het 150 jaar oude kerkhof vertoont sleetse pekken,’ aldus landschapsarchitect Martien van Osch die aan de hand van een op thema’s gebaseerde power pointpresentatie  voor de BAI bruikbare suggesties voor een vernieuwde begraafplaats deed. Het oprichten van een ossuarium op een van de her in te richten hoofdassen, een nieuwe hoofdingang met aansluitend een mooier, parkachtig ingerichte parkeerplaats, zijn daaruit enkele voorbeelden.
Het kerkhof kampt niet alleen met veroudering, het wordt –door het verlopen van de grafrechten - ook geconfronteerd met het feit dat - op termijn- voor 12000 stoffelijke resten een laatste, eigentijdse rustplaats moet worden gevonden.

   
   
Bovenste rij Omnis en Ophalos
2e rij: Spraal en ostus Conclusus
3e rij: Huis in haag en Cuboss
Onderste rij: Ossuarrium Orthen en  Domus
.
foto's © paul kriele, 10 juni 2009

De maquettes staan opgesteld in het Stadskantoor tot 29 juni 2009.

Op 26 juni 2009 maakt de jury, waarin naast bisschop Hurkmans ook enkele architecten [Martien van Osch en Ilona van Alphen] en de stichting Solamen, die de begraafplaats beheert, zitting heeft genomen, de uitslag bekend. Het winnend ontwerp zal worden uitgevoerd.
zie ook de site van de BAI

Bovenste rij: Inzicht en uitzicht  en Onder de leden
2e rij: Geraamte en Zuid
foto's © paul kriele, 10 juni 2009.

Onderste rij:Oculus en  De geest van de plaats.
foto's © paul kriele, 10 juni 2009.

De BAI organiseerde eerder ontwerpwedstrijden met het thema: ’Hoogbouw’ [2003], ‘Moerasbrug’ [2004], en Drijvende woning’ [2006] .


Terug naar boven