Nieuwe naam voor Groenendaal, nieuwe bestuurder

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-08-2008 | Gewijzigd op: 31-08-2008
Bisschop Hurkmans heeft gisteren 28 augustus 2008 de geheel opgeknapte kapel op de begraafplaats Groenendaal ingezegend. Bij die renovatie is behalve een wit beschilderde kapel en een nieuw dak, ook een nis met een Mariabeeld opgenomen. Zoals dat in de St.Jan het geval is, was er op de begraafplaats behoefte aan een vorm van Mariadevotie bij kaarslicht. 
Met de klok mee: De Marianis vooraan in de kapel en het opgeknapte interieur van de kapel op Orthen.
foto's © paul kriele, 31 augustus 2008.


Het kerkhof nam het 150-jarig bestaan als aanleiding de naam te wijzigen in Begraafplaats Orthen, omdat die naam feitelijk zo ingeburgerd zit : 'Ik word begraven op Orthen'.
Bovendien vond er een bestuurswisseling plaats in de stichting Solamen, die het kerkhof beheert. Zij heeft in de opvolging van Max Bom als voorzitter Jean Stevens als opvolger benoemd. Deze treedt voor ‘Orthen’ een nieuw tijdperk binnen. Zoals aangekondigd moeten er oplossingen bedacht worden om het tekort aan akkers op te vangen. Bovendien kan ‘Orthen’ door oude grafrechten niet effectief benut worden. Een nieuwe zit h’m om wellicht de hoogte in te gaan, aldus Toine Schalken eerder voor Bastion Oranje [16 oktober 2007].
Dit weekeind is er een jubileumweekeind met een expo, een lunchconcert en open dagen: zaterdag voor de Orthenaren en zondag voor omwonenden.Vooraanstaande Bosschenaren zoals industriëlen, priesters en adellijke personen liggen op Orthen begraven en ook de gewone burger, onder wie Janus  Borgh, zigeuners, kloosterlingen en slachtoffers van de oorlog.
foto © marc van vernrooy, 29 juni 2006.
Rechts vóór de kapel bevindt zich een eregalerij van bekende Bosschenaren. Bisschop Hurkmans zei bij het 150-jarig jubileum -als grapje-dat er voor hem al een plaatsje is gereserveerd..

foto © paul kriele, 9 april 1995.

Kerkhof Groenendaal dat voortaan Orthen heet, is voor velen ook een rustiek wandelpark. Voor die bijzondere inrichting ontving de beheerstichting Solamen in 2000 de Brabantse Monumentenprijs.
Door gebrek aan ruimten is er een columbarium opgezet en mogelijk gaat 'Orthen' de hoogte in.

foto's © gerard monté, 27 februari [li boven] en 7 februari 2007 [li] en paul kriele, 30 januari 2008 [r.].Terug naar boven