Begraafplaats Orthen: Ossuarium [van prijswinnaar] eind oktober klaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-10-2012 | Gewijzigd op: 02-11-2012
In de afgelopen zomer 2012 schreef de  Bai een ontwerpwedstrijd uit voor een 'nieuwe' vorm van begraven:  een ossuarium, populair gezegd een knekelhuis. Vincent de Gouw en Kim Brok van 'Het Ontwerperskollektief' wonnen met hun landschappelijk ingericht ossuarium de eerste prijs.  Dit ossuarium verkeert nu nog in aanleg. Het wordt voorjaar 2013 officieel in gebruik genomen, maar het is al eind oktober 2012 klaar.
Het nieuwe knekelveld op de begraafplaats Orthen aan de Albert Schweizerlaan.

foto © paul kriele, 2 november 2012.

Kort na de Eerste Wereldoorlog, toen er miljoenen slachtoffers vielen en snel begraven moesten worden, ontstonden er in Frankrijk en België diverse ossuaria.
Overigens kampt Orthen met een tekort aan ruimte voor het traditioneel -met zerken- begraven. Intussen zijn al diverse oude of verouderde velden geruimd.


-Hier boven: Het ontwerp voor een ossuarium op de begraafplaats Orthen van 'Het Ontwerperskollektief', dat in juni 2012 de eerste prijs van de BAi wedstrijd won.
-Links: De werkzaamheden door aannemer Van Helvoirt uit Berkel Enschot rond de inrichting van dit meest Zuidelijke deel van de Begraafplaats Orthen voor een ossuarium.

foto's © paul kriele, 8 oktober 2012.