Strooiveld op Begraafplaats Orthen in gebruik genomen

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-09-2013 | Gewijzigd op: 20-09-2013
Vanmiddag, vrijdag 20 september 2013, is met een toelichting en bezichtiging voor de pers, officieel het strooiveld op de Begraafplaats Orthen in gebruik genomen.
Het  strooiveld, gelegen in de meest Noord-Oostelijke hoek van het kerkhof is een min of meer intieme bosplek, waar vrienden en/of familie de as van een van hun dierbaren kan uitstrooien. Ook aan weeerszijden van het op een houten vlonder aangelegde, kronkelend, bospad, kan as worden uitgestrooid.
Op de rustieke plek staan ook enkele natuurstenen bloemtafels en een 40 meter lange houten zitbank. Het geheel nieuw aangelegd veld, dat omzoomd wordt door acacia's en een taxushaag, ligt aan de wetering die heel vroeger de afscheiding vormde van twee Orthense voetbalvelden. Het met grasbegroeide veld, wordt door een pad, aangelegd van oude grafstenen die anders toch werden weggegooid, doorkruist.

Voorzitter Jean Stevens gaf een inleiding op dit nieuwe project van de stichting Solamen die het kerkhof onderhoudt, beheert en de bestuurlijke organisatie vormt. Park- en landschapsontwerper Martin van Osch, van Bureau Oslo, deed de power-point presentatie, die meer in gaat op het technische aspect en op de natuurlijke ontwikkeling en inrichting van de plek.

Begraafplaats Orthen
Links: De lange houten zitbank  en middenin, dwars door het veld loopt een van oude zerken aangelegd pad. 
Een intieme plek in het 'bos', waar men de as van een overledene kan uitstrooien.
 foto's © paul kriele, 20 september 2013.

Op de linker foto is, links, ook nog een van cortenstaal opgetrokken zuil zichtbaar, waaraan men naamplaatjes van een overledene kan bevestigen.
Toine Schalken, de beheerder van de begraafplaats legt uit dat er behoefte ontstond  aan een strooiveld. Begraven maakt net zoals elk aspect in de samenleving, ook veranderingen door. Dat gebeurt ook met het omgaan van knekels en graven. Vorig jaar is een ossuarium p[knekelgraf] aangelegd en dit jaar dan het strooiveld. Dat nog als een gemis werd gezien. Voorzitter Jean Stevens licht toe dat  het  opstapelen van graven, ofwel het bovengronds begraven, nog even staat geparkeerd.Terug naar boven