Boek Hertogpost gaat o.a. in op filatelie Bossche bedrijven rond 1900

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-03-2015 Op de laatst gehouden jubileum -postzegeltentoonstelling [85 jaar] ‘Hertogpost 2015’ van de ‘s-Hertogenbossche filatelistenvereniging werd het boek 'Brabantica' gepresenteerd. De titel dekt de brede inhoud die –geografisch gezien- vele plaatsen in de provincie omvat.
Maar voor in Den Bosch geïnteresseerden is met name het laatste hoofdstuk  ’s-Hertogenbossche bedrijven en hun firmaperforaties' interessant. Firmaperforatie betekent dat op de te verzenden enveloppe of zakenpost – met initialen doorgedrukt - de firmanaam kwam te staan. 

Brabantica, de omslag van het boek dat door de 's-Hertogenbossche Filatelistenvereniging op zaterdag 20 maart 2015  werd gepresenteerd.
 

De auteur, verzamelaar Huber van Werkhoven, die op dit gebied al vele publicaties op zijn naam heeft staan, bundelde in ‘Brabantica’ een reeks van artikelen van elf Bossche bedrijven, waaronder Cooijmans, CN Teulings, PNEM, Grasso, De Gruyter en Max Cahen van de papierfabriek op ’t Zand, later op de Wolfsdonken.
Het rijk met foto’s en illustraties voorziene boek gaat terug in de tijd. Dat maakt dat er vele interessante, niet eerder gepubliceerde afbeeldingen en artikelen in staan.




-Links boven: Firmaperforaties op
enveloppen of zakendrukwerk van de PNEM. 
-Links: Een frankeermachinestempel
van De Gruyter uit 1964. 
-Boven:  Briefhoofd uit 1934 van Grasso.

Bossche bedrijven en hun post
Maar nog boeiender zijn de door Van Werkhoven opgezochte verhalen rond en achter die bedrijven en hun families.
De firmaperforatie, die rond 1888 in gebruik kwam, was een manier om dubbelgebruik van postzegels/stempels tegen te gaan, maar ook een manier van zakelijke promotie.
Het typische gebruik van perforaties en handmatig aangebrachte poststempels, verdwenen half 20ste eeuw toen de frankeermachines hun intreden deden.
‘Brabantica’ gaat niet alleen over post en poststempels, ook de prentbriefkaartencollectie van Jan Masselink het vervoer [Brabantse tram en trein] en alles in verband staand met post passeert de revue.
Enkele hoofdstukken gaan over de opzet/inhoud van de jubileumexpositie en de standhouders. Dat alles in relatie met de post.
De co-auteurs Theo de Klaver en Adam van der Linden [Tilburgs postwezen], Jac Spijkerman [Sprang en Capelle] en Ruud Verberne [tram en spoor in de provincie] belichten elk hun specifieke onderwerp.


Terug naar boven