Achter de Tolbrug

De straat Achter de Tolbrug is uietaard afgeleid van de Lange Tolbrugstraat, de hoofdstraat in de voormalige volksbuurt De Pijp. De lange staat met een lichte knik loopt van de Markt naar 'de kanaal'.

De naam verwijst naar een Tolburg die ter hoogte van het kruispunt Marktstraat/ Burg. Loeffplein zou hebben gelegen. Daar zijn eerder resten van opgegraven. In de tijd van De Pijp was die kruising er met de Suikerstraat  en Oostelijk met Achter de Raam

Op dat kruispunt zit momenteel, aan de Oostelijke kant een cafetaria en aan de overzijde Bever Zwerfsport.Demping Binnendieze

Aan Achter de Tolbrug - de achterzijde van de Hooge Steenweg -zaten de uitgangen van het Luxortheater en koffie-, en ijssalon Zammatteo, tegenwoordig McDonalds.

Het straatje bevatte veel pakhuizen en ooit liep er de Binnendieze langs.Het eerste deel, tussen de Marktstraat en Achter Scheidingsstraat is in de tweede helft van1962 uitgevo3rd en het tweede deel van  Achter de Tolbrug naar het Geertruikerkhof  van najaar 1965 tot april 1966.


Laatste artikelen binnen de categorie Achter de Tolbrug:

Achter de Tolbrug 10 wordt verbouwd  tot zelfstandige woningen

Achter de Tolbrug 10 wordt verbouwd tot zelfstandige woningen

Gepubliceerd op: 06-08-2019 | Gewijzigd op: 07-08-2019
Het pand Achter de Tolbrug 10 wordt verbouwd tot zelfstandige woningen​​.
Lees meer
Pand op Achter de Tolbrug opnieuw met Pakhuis aangeduid

Pand op Achter de Tolbrug opnieuw met Pakhuis aangeduid

Gepubliceerd op: 25-02-2015 | Gewijzigd op: 25-02-2015
Boven de toegang aan Achter de Tolbrug 12 hebben Glaudia en Enzo Zanin door het Geffense schildersbedrijf 'I. en S. b.v.' de tekst PAKHUIS laten aanbrengen als herinnering aan de oorsponkelijke bestemming van het pand.
Lees meer