Pand op Achter de Tolbrug opnieuw met Pakhuis aangeduid

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-02-2015 | Gewijzigd op: 25-02-2015
Achter deTolbrug is een straat die ongeveer parallel loopt met de Lange Tolbrugstraat, een markante straat  in de tijd van de volksbuurt De  Pijp en verwijzend naar een tolbrug over de Binnendieze.
Die Binnendieze, aldaar de Marktstroom geheten, is gedempt.  Dat gebeurde van de Marktstraat tot aan de Scheidingstraat - vanwege overlast [stank] en om nieuwbouw op het Burg. Loeffplein [de Esplanade] mogelijk te maken, in de tweede helft van1962. Aanleiding waren klachten over stank, maar ook maakte demping nieuwbouw op het Burgemeester Loeffplein mogelijk. Het volgende deel kwam in het najaar van 1965 tot april 1966 aan de beurt.  Die tak, van Scheidingstraat tot aan het Geertruikerkhof, kwam ook door Achter de Tolbrug. 
Bron: De Binnendieze /Peter Verhagen.-Boven: PAKHUIS, dat was ooit de bestemming van het pand Achter de Tolbrug 12. Nu zitten er appartementen in en aan de voorzijde [Hooge Steenweg] een schoenenzaak.

foto © paul kriele, 11 februari 2015.


-Links boven: Dezelfde situatie als hierboven, maar dan in de jaren medio 60 na de de demping van de Binnendieze. Vlnr de panden van Rietveld Woninginrichting en Borstelfabriek GvandenHeuvel &Zn en het PAKHUIS op nummer 12, waar nu Zanin woont.

-Links: Zamamatteo [derde pand van rechts] de ijssalon/ lunchroom op Hooge Steenweg 21.
De achteruitgang zat aan Achter de Tolbrug
.

© archieffoto's jaren 50 en 60
 

Het straatje Achter de Tolbrug vormde onder meer de achterkant van de Hooge Steenweg. Dat geldt nu nog voor bijv. Mac Donalds, voorheen Zammatteo en voor het Luxortheater/bioscoop, nu Mex.

Ook aan Achter de Tolbrug woonde de familie Zanin van Zammateo, de populaire ijs-, en koffiesalon uit de jaren 50-60.
De 84-jarige Oma [Nonna] Zanin, officieel  Bruna Zanin, de weduwe van Nino Zanin en de moeder van Glaudia en Enzo Zanin woont nog op Achter de Tolbrug, nummer 12. Dat is een dubbelpand waarvan de voorkant bestaat uit de schoenenzaak van de firma Hoogenbosch en daarboven appartementen. Aan de achterzijde op de etages ook enkele appartementen en een bedrijfsruimte.
Boven de toegang aan Achter de Tolbrug hebben  Glaudia en Enzo Zanin door het Geffense schilderbedrijf ' I. en S. b.v.' de tekst  PAKHUIS laten aanbrengen als herinnering aan de oorsponkelijke bestemming van het pand. 

Terug naar boven