Achter de Poort : Van Jeroen Bosch tot Charlie Hebdo

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-01-2016 | Gewijzigd op: 08-01-2016
In het maandelijks programma 'Achter de Poort [ín de Knillispoort] op zondag 17 januari 2016 [aanvang 15.00 uur] staat aan het begin van het Jeroen Boschjaar en een jaar na de aanslag op het Franse satirische maandblad Charlie Hebdo, de kracht van de spotprent, karikatuur of cartoon centraal. Jheronimus Bosch maakte eigenlijk al cartoons of karikaturen, weliswaar geschilderd. Hij hield de mens al een spiegel voor. Door de eeuwen heen is uitgebreid gebruik gemaakt in pamfletten, spotprenten en cartoons van de kracht van het beeld.
Gasten die zondagmiddag zijn:  Erik Lamers en Miesjel van Gerwen.

-Rechts: Herman Moerkerk, *2 maart 1879 † 2 augustus 1949,
een bekend Bosch cartoonist. Moerkerk vertrok
in 1928 naar de Spaarnestad in Haarlem om zich
daar verder als tekenaar/redacteur te kunnen ontplooien.

-Onder:  Een cartoonist van deze tijd: Guus Ong.
 
   

Eric Lamers is verzamelaar en liefhebber van cartoons en is, in de verte, familie van de Bossche illustrator, cartoonist en kunstenaar Herman Moerkerk (1879-1949). Hij bezit een uitgebreide verzameling van cartoons en verdiepte zich in de geschiedenis en ontwikkeling van de cartoon. Aan de hand van krachtige voorbeelden uit zijn verzameling gaat hij in gesprek met Frans van Gaal. Prangende vragen daarbij zijn: Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden. Is hier iets in veranderd? Wanneer ben je een goede cartoonist? Wat maakt een goede cartoonist? Wie zijn de toppers van vandaag? Wat is de rol van de cartoonist? Zijn er grenzen voor de cartoonist? Mogen ‘wij’ grenzen stellen?
 Miesjel van Gerwen.  

Na de pauze spreekt Henk Langenhuijsen met Miesjel van Gerwen, bekend cartoonist en kunstenaar, onder meer voor de Brabants Dagblad. Naast zij doorgaans vriendelijke en ironisch-getinte cartoons in het stadskatern van het Brabants Dagblad, die vooral tot nadenken moeten leiden, maakt Miesjel nog veel ander werk, vrijer in zijn toonzetting. Zie bijvoorbeeld www.dagtekening.m-site.nl. Zijn betrokkenheid bij de stad toont hij sinds 2010 ook als en artistiek leider van Bosch Parade, die mede op zijn initiatief tot stand kwam.


Terug naar boven