Oud Bosschenaar/ auteur Ewald van Vugt te gast in Achter de Poort

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-11-2016 | Gewijzigd op: 10-11-2016
Op 20 november 2016 is de oud-Bosschenaar en voormalig lyceïst ,de auteur Ewald van Vugt te gast in het programma 'Achter de Poort ' [Knilispoort]. Van Vught debuteerde in zijn geboortestad in 1963 op 20-jarige leeftijd met de roman ‘Een bizonder vreemde dief’. Vandaag de dag is hij vooral bekend door zijn boek 'Roofstaat'. Ewald Van Vugt is er op uitnodiging van Boehandel Heinen en Achter de Poort.


Bosschenaar Ewald van Vught.


foto © uitgeverij aspect.
 


In 1963 zorgde zijn debuutroman 'Een bizonder vreemde dief' voor een rel in ‘s-Hertogenbosch. Op pagina één rekende hij al af met de pastoor die hem bij zijn zwangere vriendin vandaan had gehouden. Diezelfde pastoor kreeg de politie vervolgens zover dat Bossche boekhandels het boek van Van Vugt uit de boekrekken haalden.

'Roofstaat' is een uitgebreide versie van Vanvugt’s Zwartboek van Nederland overzee uit 2002 en past in een traditie van aanklachten tegen het kolonialisme. In 2011 werd Zwartboek ook al eens bijgewerkt en aangevuld. Alles, vanaf Vanvugt’s boek uit 1985 over de rol van opium bij het vestigen van het Nederlandse koloniale rijk is bijeengebracht in Roofstaat. Het boek is ook nog eens voorzien van veel gravures, tekeningen, schilderijen en foto's. Wie het boek gelezen heeft kan de conclusie trekken: ‘Onze welvaart is diefstal!’
Het is een leuke combinatie: een schrijver uit wat tegenwoordig de linkse elite wordt genoemd en deel uitmaakte van de protestgeneratie uit de jaren zestig en zeventig en de jonge gettogeneratie (op zijn Hollands dan). Het boek werd op 14 maart j.l. ten doop gehouden in de Amsterdamse poptempel Paradiso.
Onlangs gaven de historici Rémy Limpach en Anne-Lot Hoek de Nederlandse oorlogsgeschiedenis een wasbeurt. De koloniale autoriteiten in Nederlands-Indië waren na 1947 structureel gewelddadig is hun conclusie na nieuw historisch onderzoek.
Vanvugt hekelt in zijn boek om de haverklap de houding van historici. De ouderwetse zelfverheerlijking van 'daar werd wat groots verricht' wordt ontzenuwd. Geweld en schendingen van de mensenrechten waren geen incidenten, ze waren schering en inslag.

Op zondagmiddag 20 november 2016 praten Henk Langenhuijsen en Frans van Gaal met Ewald Vanvugt over zijn boek Roofstaat, zijn leven en de drijfveren van een bijzondere schrijver.


Terug naar boven