Achter de poort: Theaterdebat: Waar komt nieuw theater..?

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-05-2019 | Gewijzigd op: 17-05-2019
Het theaterdebat is een ‘never ending story’ geworden. In  2004 stelde toenmalig wethouder van Cultuur, Roderick van de Mortel dat ’s-Hertogenbosch toe was aan een nieuw theater. Daarna volgden jaren van debatten over de prijs, de plaats, de omvang en heel veel meer. Het doet onwillekeurig denken aan eerdere cultuurdebatten. In 2002 presenteerde toenmalig directeur van het Noordbrabants Museum, Jan van Laarhoven een toen nog ‘stoutmoedig’ plan, een flinke verbouwing van het Noordbrabants Museum plus nieuwbouw voor museum Het Kruithuis in een nieuw 

Jan van der Putten van de Verkadefabriek en Gijsje van Honk van het Theater aan de Parade presenteerden een mooi plan. Ze willen samen een Kaaihal aan de Tramkade voor als het theater gesloopt wordt. Ze willen betalen, risico’s nemen, programmeren, afstemmen, ondernemen. November Music, IVC, Theater aan de Parade en andere culturele initiatieven/organisaties zijn zo een tijdje uit de brand. En wie weet, wordt de omgeving van de Verkadefabriek wel het nieuwe Theaterkwartier of Cultuurbuurt?
Naar buiten toe doen wethouder Van Olden en de coalitiepartijen er het zwijgen toe, op een wijze die doet denken aan de soms ook donkere jaren ’50 in de vorige eeuw. KVP-bestuurders bedisselden toen in een achterkamertje dat het Provinciehuis vlakbij de Sint-Jan moest komen. Overdreven…? Allerminst, vandaag houden veel politici opnieuw de tanden op de kaken over een uitgave van meer dan 60 miljoen voor een glastent in een monumentale omgeving. Over cultuur wordt niet gesproken.

Achter de Poort organiseert een openbaar debat over het theater op zaterdag 18 mei 2019 in de Knillispoort [Korte Waterstraat]  van 12.00 tot 14.00 uur.