Knillispoort: Jan de Wit over historische Bossche kranten

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-08-2020 | Gewijzigd op: 02-08-2020
Op zaterdag 1 augustus 2020 hield Jan de Wit,  Kabinetchef bij de gemeente, die als hobby heeft het aanleggen van een archief met oude kranten over specifiek 's Hertogenbosch en over Nederland, een lezing over deze hobby.
Jan de Wit: 'De London Gazette van augustus 1672 verhaalt omstandig hoe het de gebroeders Johan en Cornelis de Witt verging ... ‘opgehangen aan galgen en nadat hun kleren waren afgetrokken onteerd omdat iedereen een deel van de lichamen wilde hebben van de door hen gehate magistraten. Een kootje van een vinger werd verkocht voor twaalf stuivers. De hele vinger bracht vijftien stuivers op en een oor werd aangeboden voor 25 stuivers.’ Jan de Wit, kabinetschef van de gemeente ’s-Hertogenbosch, wist de krant lang geleden op de kop te tikken bij een veiling van ‘oude kranten’.
Knillispoort: een keertje in de open lucht.

Jan de Wit over 400 jaar
geschiedenis  van de krant in
Nederland en ‘s-Hertogenbosch

foto © henk van esch, 1 augustus 2020.
....................................................................

Jan de Wit: ‘Liefde is onverklaarbaar en dat moet je ook zo laten. In 1979 werd ik als 15-jarige jongen gegrepen door het doorgaans vluchtig beschreven woord - op nagenoeg het slechtste papier dat er is - maar de verschijningsvorm krant met het beschreven nieuws liet mij niet meer los.’
Vandaag is Jan een expert in persgeschiedenis. Zijn levensmotto daarbij: ‘Bekijk het van meerdere k(r)anten.’ ’s-Hertogenbosch, perscentrum De krant bestaat meer dan 400 jaar, de historie van de eerste Bossche krant gaat terug tot 1771. In 2021 dus 250 jaar Bossche krant! Authentieke nieuwsberichten van 300, 150 of 75 jaar geleden… ze fascineren ‘net iets meer’ dan Wikipedia.

Wist u dat 's-Hertogenbosch ooit perscentrum was? De Volkskrant werd op 2 oktober 1919 vanuit ’s-Hertogenbosch voor het eerst uitgegeven als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging. De stad was ook de bakermat van het katholieke dagblad De Tijd en de Katholieke Illustratie, trendsetter voor de Nederlandse tijdschriftencultuur.. 
 
Gastheer Frans van Gaal opende deze editie van
een lezingencyclus in de Knillispoort..
Links:  Zangeres Marie -Louise.

foto's © henk van esch, 1 augustus 2020.
 
Herman Moerkerkplein. Door het zomerse weer dit keer een open luchtvoorstelling.

foto © henk van esch, 1 augustus 2020.
..................................................................  

Terug naar boven