30 jaar Bossche Revues van Niek de Rooij door Cees Slegers

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-08-2020 | Gewijzigd op: 09-08-2020
Cees Slegers heeft de geschiedenis van de Bossche Revues [1935-1985] opgedoken en vertelt daarover in Knillispoort op zaterdag 8 augustus 2020. Die revues geven een- soms humoristisch - kijk op 'de tijd van toen' met de crisisjaren, Tweede Wereldoorlog, de  wederopbouw,  woningnood en stadsuitbreiding. over de over de Bossche Revues van Niek de Rooij tussen 1935 en 1965.Titels van die revues waren onder meer: ‘Houdoe wor!’, ‘Ge kunt me nog veul meer vertelle’, 'Piekerde gij? Ikke nie' en 'Rue de la Pipe'.
.. Spiegel van de Bossche
samenleving 30 jaar Bossche revues
van Niek de Rooij 
(*12 november 1901 +11 april 1984).
De Rooij gaf zich zelf
de bijnaam 'Bossche kneup'.

Revueschrijver Niek de Rooy was Bosschenaar in hart en nieren. Als journalist en schreef hij veel over zijn stad in onder meer in liberale  krant van Arkesteyn, officieel geheten: de Provinciaal Noord-Brabantsche en 's-Hertogenbossche Courant. Later stapte hij over naar het katholieke Het Huisgezin [van C.N.Teulings]  voorloper van het Brabants Dagblad. De laatste van de 26 revues, die hij schreef was rond 800-jarig 's-Hertogenbosch in 1985. 
 
Illustratie uit de Bossche Revue over de Pijp van Niek de Rooij. 
.......................................................

Bevrijdingsfeest Rue de la Pipe
Een van de beroemdste afleveringen van de Bossche revue is die van het bevrijdingsfeest in de Pijp in 1946. Jan Somers (*1918 +1997), dirigent van de Kikvorschen en Willy van Esveld, kunstenaar en uitbater van het bekende café Willy’s Bonte Palet. De toen bekende Bossche, Antje van Dartel-Glabbeek was ‘de Koningin van Montparnasse’.  Omdat in die tijd Parijs erg in trek was, werd dat een soort symbool van gezelligheid. Vandaar dat de feesten in de Pijp – nu Gasthuiskwartier - een Frans accent kregen. 
Het lied over die kleurrijke volkswijk de Pijp heette: 'Dans la rue de la pipe' en heeft als refrein: 'Dans la Rue de la Pipe, chez Loulou, klopt het hart van het Bossche Montmartre! '
Cees Slegers [*1944] 
foto © paul kriele, 30 maart 2015.

Cees Slegers uit Helvoirt is een veelzijdig mens. Hij speelt trompet in een jazzorkest, schrijft over Brabantse cultuurhistorie, is oppas-opa en vindt het heerlijk om met zijn vrouw Riet lange wandelingen te maken. Cees Slegers (1944) is ook bekend vanwege zijn biografie over leven en werk van de schrijver Anton Coolen.

Jan Roosen, (van de Kleinkeinder en Piep en Blaoslust) en pianist Arjen van der Mee zorgen voor een heel bijzondere muzikale bijdrage met mooie luisterliedjes.

Terug naar boven