Meimaand Mariamaand met als thema Barmhartigheid

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-04-2016 | Gewijzigd op: 15-04-2016
De Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch presenteert in het programma van de Meimaand van 2016 het thema Barmhartigheid. Daarmee sluit zij aan op het thema dat paus Franciscus op 8 december 2015, bij het openen van de Heilige deur, bekend maakte: Barmhartigheid. In de meimaandvieringen van dit jaar zitten zowel Hemelvaartdag, Sacramentsdag als Pinksteren.

De meimaand vangt in de Sint Jan aan op 1 mei met een bidtocht  [19.00 uur] door de binnestad,  waarbij het Mariabeeld wordt meegedragen. Aan die traditie nemen dit jaar ook deel afgevaardigden van de collegae Broederschappen uit Maastricht, Weert, Antwerpen en Susteren.

De proost van de Broederschap Monique van Dongen-Kok, koos als afbeelding voor het programmaboekje 'De Aanbidding der Koningen', een schilderij van Jeroen Bosch.


Maar al op zaterdagavond 30 april opent de Schola Cantorum met zang en in aanwezigheid van de Oude Schuts feitelijk de meimaand.

Telkens bij de zondagse vieringen is een van de talrijke gilden uit de Meierij of Langstraat ter opluistering aanwezig.

Op 29 mei, Sacramentsdag trekt er na de viering van 11.45 uur weer een sacramentsprocessie door de Noorderpoort via het St. Janskerkhof naar de Luidpoort.

Dit jaar krijgt het mariabeeld dat in het Noorder trancept staat opgesteld, opnieuw een krachtiger opluistering met goud-gele draperieën, grote vazen met leliën, rozenbogen en bloemboeketten.

Daarvoor heeft de Broederschap eerder al het in Amsterdam gevestigde bedrijf van Machteld de Vos van Steenwijk aan getrokken.
Dat is gespecialiseerd in het opluisteren en inrichten van monumenten.