Meimaand: Reliken van Bernadette uit Lourdes in St.Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-02-2020 | Gewijzigd op: 12-02-2020
Gedurende de meimaand -van 11 t/m 17 mei 2020-  zijn reliken [overblijfsel] van de heilige Bernadette Soubirous voor het eerst in Nederland, en wel in de Sint Jan te bezichtigen. Rondom die presentatie worden er speciale activiteiten in de Sint Jan gehouden. De week begint met een Mariavespers [kerkelijk avondgebed] op maandag 11mei [16.00 uur],  waarin de hulpbisschop van Utrecht mgr. Herman Woorts[ bisschop-referent voor de bedevaarten] en mgr. Gerard de Korte voorgaan. In die dienst worden de reliken plechtig de kerk binnen gedragen.
In die week zijn er dagelijks de lauden [8.15 uur], het rozenkransgebed [12.00 uur] en de vespers [ 16.00 uur].

Meimaand
Deze vieringen rond Bernadette zijn extra. Daarnaast gaan de vieringen van de meimaand/Mariamaand gewoon door en wijken niet af van de jaarlijkse vieringen. 'Maria blijft daarin centraal staan,' aldus de woordvoerder van het bisdom Freek van Genugten.
 
Bernadette Soubirous [1844-1879]
uit Lourdes aan wie in 1858 Maria achttien keer is verschenen. Daardoor
is Lourdes de voornaamste
katholieke bedevaartplaats geworden. 

Op zaterdagavond 16 mei is er een eucharistieviering met lichtprocessie en wake. Naast deze diensten is er opvridagaovn15 mei de vertoning  van de flim 'Je m'appelle Benradette' [Ik heet Bernadette]. De dag er na staat een speciale voor gezinnen een tocht door de stad op het programma 'De Bossche route van Bernadette'.
De week wordt afgesloten op zondag 17 mei om 16.00 uur waarin de reliken door de Bossche bisschop worden overgedragen aan vertegenwoordigers van het bisdom Roermond.
 Voor aanvullende informatie zie www.bisdomdenbosch.nl
Bisschop Gerard de Korte, die zelf jaarlijks ter bedevaart naar Lourdes gaat, schrijft in de uitnodiging dat zo'n tocht  het beste in de mens naar boven haalt. 'Mensen worden geduldiger, vriendelijker  en dienstbaar. Deze week kan voor velen een moment van bezinning en gebed betekenen.'